Dezbaterea bugetului judeţului nu a suscitat interesul bihorenilor. Singurii care au participat la întâlnirea organizată luni după-masă în sala mare a CJ Bihor au fost membri din Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor, care vor rute de transport dedicate elevilor, investiţii în infrastructura şcolilor şi burse, şi reprezentanţii a trei ONG-uri, care au cerut ca CJ Bihor să nu renunţe la finanţări pentru proiectele lor, doar pentru că în anii trecuţi aceşti bani s-au dat discreţionar, către ONG-uri de casă ale partidelor care au condus forul judeţean, UDMR şi PSD.

Bani utili

În numele asociaţiei "Cătunul verde", care derulează programe de educaţie ecologică pentru copii, adolescenţi şi tineri din Bihor, dar şi al altor ONG-uri cu care în ultimii ani a colaborat intens, Georgeta Szabo a subliniat că CJ nu trebuie să taie de tot finanţările către asociaţii, doar pentru că unele nu şi-au făcut treaba promisă.

"Avem nevoie de această bugetare, atât pentru proiecte de tineret, cât şi din zona socială, cultuală", a spus Szabo. Aceasta a precizat că s-a înscris la dezbatere pentru că în luna ianuarie a făcut o adresă către CJ Bihor, cerând să afle ce finanţări vor fi alocate asociaţiilor, n-a primit un răspuns concret, ceea ce i-a născut teama că, de fapt, instituţia va renunţa definitiv la aceste granturi.

Aceeaşi solicitare a avut-o Filip Barabaş, preşedintele Asociaţiei de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului (ARDT), care a spus că lista proiectelor finanţate de CJ Bihor a cuprins şi activităţi folositoare. De pildă, ARDT a primit, în urmă cu doi ani, o finanţare de 15.000 de lei pentru o şcoală de vară în care a adus elevi în campusul Universităţii din Oradea.

Vor fi bani pentru ONG-uri!

Vicepreşedintele CJ Bihor, Călin Gal, prezent la dezbatere alături de şeful Direcţiei Economice, Horia Carţiş, şi de directoarea adjunctă, Gabriela Plugar, le-a spus reprezentanţilor asociaţiilor că nu se va renunţa la finanţările pentru acest sector, dar banii se vor aloca într-un manieră transparentă.

"Poziţia dvs. o agreez total, nu am nicio problemă legată de aceste finanţări. (...) În urma unor verificări ale Curţii de Conturi şi ale noastre, prin aparatul propriu, am constatat că s-au dus sume de bani spre anumite zone de acest gen, fără să aibă la bază nişte criterii în baza cărora aceste finanţări au fost făcute. Mai mult, ştiţi foarte bine că bugetul CJ n-a stat într-o formă foarte roz", a declarat Gal.

Drept urmare, a spus vicele, până la finalul lunii aprilie, CJ Bihor va elabora un regulament care să prevadă criterii clare de alocare a acestor finanţări, iar apoi banii vor putea fi distribuiţi, pentru anul 2021 Consiliul alocând în total 200.000 de lei pentru sectorul ONG.

Elevii cer ajutorul

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, Olimpiu Codrean, a supus discuţiei trei probleme: înfiinţarea de rute de transport exclusive pentru elevi în tot judeţul, îmbunătăţirea dotărilor şcolilor, mai ales a celor care au toalete în curţi, şi sprijin pentru a "presa" primăriile din judeţ să acorde cele patru tipuri de burse prevăzute de lege.

Carţiş şi Plugar le-au explicat elevilor că problemele nu ţin doar de această instituţie: înfiinţarea rutelor de transport depinde de modificări legislative, iar dotările şcolilor şi bursele sunt apanajul primăriilor, care primesc bani de la bugetul de stat pentru aceste cheltuieli. "Anul acesta, în Legea bugetului, sunt prevăzuţi pentru burse 17,7 milioane de lei, repartizarea se face prin Direcţia de Finanţe. Nu-mi amintesc când au mai fost alocaţi bani pentru burse, sigur de foarte mulţi ani nu s-au mai alocat", a spus Gabriela Plugar.

Totodată, Gal le-a promis elevilor că CJ Bihor, chiar dacă nu poate forţa primăriile să facă investiţii în şcoli sau să acorde burse, va sprijini şi va colabora cu unităţile administrativ-teritoriale în funcţie de performanţele lor. Altfel spus, cele care se vor ţine de treabă, vor găsi uşi deschise şi la CJ, ceea ce este o formă indirectă de a-i determina pe primari să aloce venituri acolo unde este cu adevărat nevoie.