Punct final în cazul doctorului Cosmin Bulzan, medic în cadrul SMURD Bihor, reclamat anul trecut pentru şantaj şi ameninţare de o tânără absolventă a Facultăţii de Medicină! Fata  avusese o relaţie de amor cu medicul, altminteri om însurat, dar după despărţire acesta a hărţuit-o şi a şantajat-o, inclusiv cu fotografii făcute în timpul unor partide de amor. Până când tânăra a cerut ajutorul procurorilor...

Deşi iniţial a negat acuzele, acuzând la rându-i dorinţa de răzbunare a tinerei pentru că el ar fi ales să se întoarcă la soţie, medicul a schimbat placa, recunoscând că şi-a hărţuit fosta iubită. Individul a semnat chiar şi un acord de recunoaştere a vinovăţiei...

Idilă la Urgenţă

Povestea al cărei protagonist este medicul Cosmin Bulzan a început în primăvara lui 2015, când victima sa încă era studentă şi se înscrisese ca voluntară la SMURD Bihor. Fata a fost imediat remarcată de Bulzan, care s-a "băgat" pe ea, dar idila înfiripată a ţinut doar câteva luni.

Tânăra l-a părăsit în mai 2016, înainte de absolvirea studiilor, fapt care n-a fost pe placul individului. Furios, acesta a început s-o urmărească şi s-o ameninţe că va face publice fotografii compromiţătoare pe care i le-ar fi făcut în timpul unor partide de amor.

După aproape un an de teroare, în martie 2017 fata l-a reclamat pe Bulzan pentru şantaj, ameninţare, hărţuire şi violarea vieţii private. În aceeaşi lună, medicul a şi ajuns în arest pentru 24 de ore, dar ulterior a fost plasat sub control judiciar de procurorii Parchetului Oradea, care au refuzat să furnizeze amănunte despre acest caz, pe considerentul că informaţiile ar fi "în legătură cu viaţa intimă a persoanelor".

Pedeapsă blândă

BIHOREANUL a aflat că ancheta s-a încheiat luna trecută, când procurorii au înaintat Judecătoriei Oradea, pentru confirmare, un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de medic. Anchetatorii au propus o pedeapsă extrem de blândă, de 8 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pe o perioadă de probă de 2 ani, plus prestarea a 30 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Dintre acuzaţiile care i-au fost aduse iniţial, doctorul a rămas doar cu una singură, cea de ameninţare în formă continuată, celelalte fiind clasate din lipsă de probe. "La individualizarea pedepsei s-a avut în vedere fapta comisă de inculpat şi pericolul social al acesteia, respectiv situaţia concretă în care s-au proferat cuvintele de ameninţare, starea psihică a inculpatului în acea perioadă, determinată de consumul excesiv de alcool şi încetarea relaţiei cu persoana vătămată", se arată în actul înaintat instanţei de procuroarea Adela Stamatiu.

Don Juan de SMURD

Declaraţiile şi documentele din dosar scot, însă, la iveală informaţii şocante: Bulzan se folosea de funcţia sa, de coordonator al activităţii de voluntariat în cadrul SMURD, pur şi simplu ca să-şi satisfacă poftele. Bărbatul îşi făcuse un obicei din ispitirea tinerelor voluntare, pe care, după ce le trecea prin aşternuturi, le hărţuia şi le ameninţa ca să nu-l părăsească.

"Eu m-am mutat în Franţa, împreună cu familia, pentru că nu am putut să-mi dau rezidenţiatul în ţară", a povestit BIHOREANULUI victima medicului, nemulţumită de soluţia Parchetului, pe care intenţionează s-o conteste în faţa instanţei. Tânăra susţine că luni de zile după ce a încheiat relaţia cu Bulzan a primit zeci de apeluri şi mesaje prin care acesta o ameninţa, unele fiind de-a dreptul monstruoase.

Medicul îi "promitea" ba că îi distruge cariera, publicând imagini din timpul partidelor de sex, ba că o va transforma atât pe ea, cât şi pe sora ei, "în legumă pentru tot restul vieţii". "A zis că îmi rupe oasele dacă nu mă întorc, că mă face praf şi că îmi voi găsi sora la terapie intensivă, paralizată. S-a şi dus la locul ei de muncă, a vrut să o forţeze să urce în maşina lui, dar din fericire a scăpat", a dezvăluit tânăra.

Numeroase victime

Când nu o suna el, Bulzan îşi punea amicii s-o jignească. Unul dintre aceste mesaje i-a fost transmis prin intermediul unui apropiat, Sorin Tau, care a contactat-o pe fată pe Facebook ca să-i spună că "medicul are poze în ipostaze intime şi filmări video (sic!) pe care era hotărât să le posteze pe internet". Că era în stare să facă aşa ceva i-a demonstrat, zice ea, şi o altă fostă iubită a medicului, care a primit de la el "o fotografie în care era dezbrăcată, în pat, alături de doctor".

De altfel, în declaraţiile orădencei şi ale unei alte martore, şi ea fostă amantă a medicului, apar nominalizate încă cinci tinere, foste şi actuale studente la Medicină, cu care acesta a avut relaţii, toate derulate după acelaşi tipar şi sfârşite cu scandal, şantaje şi ameninţări.

Nebun cu acte

Interogat de poliţişti, Cosmin Bulzan a dat vina pe... băutură. "În momentul în care mă aflam sub influenţa alcoolului, posibil să fi avut unele discuţii mai puţin amiabile cu partea vătămată, toate din cauză că încă mai aveam sentimente faţă de aceasta. Nu am fost conştient de lucrurile pe care i le-am spus, în mare parte nu îmi mai aduc aminte de aceste discuţii", a susţinut bărbatul.

Medicul a recunoscut că şi-a ameninţat victima că va publica poze şi filmări deochiate, dar a pus-o tot pe seama alcoolului. "Există posibilitatea să fi făcut acest lucru în timp ce eram sub influenţa băuturilor alcoolice, însă cu siguranţă că nu deţineam astfel de imagini. Am vrut doar să o determin să continue relaţia cu mine", a pretins el, jurându-se, însă, că de atunci s-a cuminţit, face tratament şi vrea să aibă grijă de propria familie.

Depoziţia e confirmată de acte medicale care arată că în 2016 Bulzan a fost diagnosticat cu dependenţă de alcool şi tulburare de personalitate polimorfă! Detalii de-a dreptul şocante în condiţiile în care el lucrează la Unitatea de Primire a Urgenţelor, compartiment ce preia toate cazurile medicale grave şi unde astfel de derapaje pot pune în pericol pacienţii.

Evaluare fentată

Cum de nimeni nu l-a luat la întrebări? Cum de nimeni n-a sesizat alcoolismul şi dereglarea lui Bulzan? Colegii spun că doctorul şi-a ascuns problemele la serviciu, "fentând" chiar şi evaluarea psihologică periodică obligatorie realizată la nivelul spitalului în acelaşi an! "Medicul nu s-a prezentat, a amânat până acum de cel puţin zece ori evaluarea, invocând tot felul de motive. Acum i-am pus în vedere că, dacă se mai sustrage, va fi concediat", spune managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp.

Hadrian Borcea, șeful UPU - SMURD BihorŞeful direct al medicului, dr. Hadrian Borcea (foto), cel care coordonează activitatea SMURD Bihor, susţine că Bulzan nu i-a adus la cunoştinţă nici problemele medicale de care era afectat, nici amănunte despre dosarul său penal. "M-a informat că are o problemă penală, dar mi-a spus că este vorba de o chestiune personală, fără legătură cu serviciul". Totuşi, până la lămurirea cazului, medicul a fost pus sub supraveghere şi nu a mai fost lăsat să lucreze cu voluntarii. "Lucrează doar în Unitatea de Primire a Urgenţelor, pe timp de zi şi sub supraveghere, departe de voluntare", susţine dr. Borcea.

Cât despre Bulzan, acesta a refuzat orice discuţie cu reporterul BIHOREANULUI, care i-a cerut un punct de vedere despre acuzaţii. Prin intermediul avocatului a transmis că "va da un comunicat după soluţionarea definitivă a cauzei". Asta dacă "o să fie cazul"...


DUS CU PLUTA
"M-a strâns de gât"

Obiceiurile doctorului Cosmin Bulzan de a hărţui femeile din viaţa sa au fost descrise, în timpul anchetei, şi de o altă fostă iubită. "Mi-a spus o altă colegă, amantă de-a lui, să-l las, că e nebun", a scris martora G.M. Tânăra fusese "agăţată" de Bulzan în primăvara anului 2012 la sediul SMURD din Baia Mare, unde el îşi făcea rezidenţiatul în medicina de urgenţă, iar ea se înscrisese ca voluntară. Relaţia a durat şi după ce tânăra s-a mutat la Oradea şi a devenit studentă la Facultatea de Medicină. Fata a aflat că este căsătorit abia aici, însă medicul a asigurat-o că "nu-şi iubeşte soţia" şi că urma să divorţeze, iar ea l-a crezut.

Discuţiile pe acest subiect au devenit permanent prilej de scandal pentru Bulzan, care a început să se comporte tot mai agresiv, făcând isterii şi crize de gelozie, în timpul cărora arunca după ea cu diverse obiecte ori o strângea de gât. Un astfel de incident s-a produs şi în public, la o întrunire din Băile Felix. "A luat un cuţit şi mi-a spus că dacă nu ies afară cu el, îl va băga în mine. Era într-o stare vădită de ebrietate, mi s-a făcut frică, dar n-am ieşit".

Potrivit martorei, doctorul a ameninţat-o şi pe ea că dacă îl părăseşte nu o să-şi mai promoveze examenele, iar asta deşi în acea perioadă era deja încurcat cu o altă studentă. În final, G.M. a reuşit să încheie relaţia în 2014, dar nu a avut linişte. "Am primit foarte multe apeluri de pe numere necunoscute, în spatele cărora îl bănuiesc pe el. Uneori nu răspundeam, alteori da, dar nu vorbea nimeni",  a povestit tânăra.