Cine "taie şi spânzură" la ţară, unde toate abuzurile şi găinăriile sunt posibile? Credeţi că doar primarul, şeful de post, directorul şcolii ori preotul? Greşit: în Ciumeghiu, localnicii zic că pe primul loc a ajuns chiar medicul de familie.

Sosită în sat acum un an, când a cumpărat lista de pacienţi a unui confrate, doctoriţa Adriana Butaru şi-a ridicat în cap nu doar o parte din săteni, dar şi un farmacist. Îi "miştocăreşte", refuză să-i consulte dacă nu are chef, întârzie la program sau pleacă mai devreme şi le prescrie reţete pentru medicamente gratuite ori compensate numai dacă le cumpără de la farmacia învecinată propriului cabinet. Asta chit că nu puţini ar prefera-o pe cealaltă, unde preţurile sunt mai mici, iar farmacistul le e mai simpatic.

Fraierul comunal

06_Alexandru_Paska_bihoreanul.jpgOrăşean şi necopt, la 30 de ani, pare numai bun de luat de fraier. Orădean, absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie în 2007, Alexandru Paska (foto) a lucrat şase ani în farmacii din Oradea şi din Sibiu. În urmă cu doi ani, însă, s-a căsătorit cu o colegă de breaslă şi au decis să-şi deschidă propria farmacie. Cum la oraş n-a fost chip, deoarece un act normativ limitează numărul farmaciilor în funcţie de numărul locuitorilor, s-au gândit să-şi facă una la Ciumeghiu. "Am aici o mătuşă, la care stau în gazdă, şi o casă pe care am putut-o transforma", spune tânărul.

Ca s-o pună la punct, respectând standardele specifice domeniului, şi s-o facă şi atractivă comercial, soţii Paska au investit în reabilitarea ei tot ce aveau - 16.000 euro, banii strânşi la nuntă şi primiţi ca ajutor de la părinţi. "Am analizat înainte potenţialul zonei şi am ajuns la concluzia că merită să ne zbatem. Încă era loc de concurenţă, fiindcă în sat mai este o singură farmacie, neafiliată unui lanţ mare, ca Sensiblu, Catena ori altele", spune tânărul căruia unii clienţi au ajuns să-i spună, la fel ca prietenii, Ducu.

"Colaborare" în sens unic

În primăvară, când a deschis farmacia Proetica în Ciumeghiu, Ducu s-a înfăţişat la doctoriţa din sat, să se prezinte. "Mai ales la ţară, pentru un farmacist e foarte importantă relaţia cu medicul. Să nu te vorbească urât, că atunci te ocolesc oamenii", explică el.

Curând avea să-şi dea seama că degeaba a sperat într-o "relaţie" corectă. "A trecut o lună, am început să am clienţi, atraşi de preţurile mai mici decât la farmacia cealaltă", spune tânărul, referindu-se la Agrimonia Farm, care funcţionează alături de cabinetul medical, în clădirea dispensarului comunal. După "luna de miere" a observat, însă, că muşteriii se împuţinau, iar cei care-i mai călcau pragul o făceau uitându-se pe stradă în stânga şi-n dreapta, ca şi cum s-ar fi temut să nu-i vadă cineva. Au mai trecut vreo două luni şi unii au început să-i povestească.

"Doctoriţa mă ponegrea, zicea că nu am studii". Apoi i s-au confesat: medicul le impunea, practic, de unde să-şi cumpere medicamentele - de la farmacia din dispensar. "Azi unul, mâine altul, oamenii îmi ziceau că doctoriţa le cerea să-şi ia medicamentele numai de acolo. După o vreme, le-a spus în faţă că altfel nu le mai dă compensate şi gratuite", zice farmacistul.

"Comandă pe banii bolnavului"

Spusele sale sunt confirmate de mai mulţi localnici, chiar dacă, de teama "represaliilor", nu vor să le fie făcute publice numele. Nu de alta, dar cu doctoriţa Adriana Butaru, orădeancă şi ea, "navetistă" la Ciumeghiu cam de un an, de când a preluat contra cost cabinetul şi lista de pacienţi a unui alt medic, nu e de glumit.

"Ultima oară am fost la ea acu-s două săptămâni. Înainte am sunat-o, voiam numai s-o rog să-mi spună ce să iau pentru o eczemă. A zis că nu-mi spune până nu merg la cabinet, dar când am mers tot nu m-a consultat. Mi-a scris o reţetă şi mi-a dat-o ca la un milog, apoi a pus pe cineva să mă urmărească şi să-i spună la care farmacie merg. Altă dată, când am avut o criză de rinichi, mi-a dat reţetă, tot fără să mă consulte, şi mi-a zis să iau medicamentele de la farmacia din dispensar, că altfel nu-mi mai dă compensate", a povestit o femeie.

O alta susţine că şi fiica ei a păţit la fel: "După ce i-a dat reţeta, doctoriţa a urmărit-o şi a întrebat-o de ce merge la farmacia cea nouă. Da' de când comandă ea pe banii bolnavului şi-i zice de unde să-şi ia medicamentele? Asta nu-i treabă de doctor!". La fel, o altă pacientă spune că doctoriţa a ameninţat-o direct, că nu-i mai dă reţete pentru compensate sau gratuite dacă nu ridică medicamentele de la "Nicoleta ori Mărioara" (asistentele farmaciei din dispensar): "Mi-a zis asta pe faţă", susţine femeia.

Alte paciente spun că, în plus, doctoriţa se şi poartă urât cu bolnavii. Pe mama unei fetiţe de 4 ani, de pildă, a luat-o "la mişto" că-i grasă. "O dată, fetiţa avea puroi în gât şi am dus-o la ea. Abia am intrat şi mi-a zis că se vede pe copil că n-are nimic. I-am spus: «Doamna doctor, dar trebuie s-o consultaţi». Mi-a zis să nu-i fac eu reguli. Până la urmă s-a uitat la fată şi a recunoscut că are puroi în gât. I-am zis «Doamna doctor, poate îi daţi ceva, că-i şi tare slabă», şi mi-a răspuns «Da' ce? Ai vrea să fie cât tine?». I-am spus că nu-i frumos cum se poartă, că-i doctor de oameni, nu de animale!", zice femeia.

Salvată de "bodyguard"

BIHOREANUL a vrut, fireşte, să afle şi replica doctoriţei Butaru. În cabinet, aceasta aştepta având-o alături pe o asistentă de la farmacia învecinată. "Orice zic oamenii nu-i adevărat, nu vă luaţi după ei, că-s mincinoşi", a cerut aceasta. A urmat, apoi, pe un ton şi mai ridicat, doctoriţa însăşi. "Nu am ce să declar, nu vreau să fac nicio declaraţie. Eu atât vă zic, că în 13 ani de când sunt medic nu am avut nicio reclamaţie. Nu am dirijat niciun pacient la nicio farmacie", a spus Butaru, după care a pus mâna pe telefon şi a sunat pe cineva: "Hai, că-i aci unu' de la ziar şi nu mă lasă în pace, nu ştiu ce are cu mine".

06_Ilie_Viorel_bihoreanul.jpgCu cine-a vorbit n-a spus, dar în două minute în cabinet, fără să bată la uşă, a intrat un gealat (foto) tuciuriu şi bine făcut, care s-a aşezat pe un scaun, răstindu-se şi el. "Sunt Ilie Viorel, consilier local, ce vreţi de la doamna doctor?". "Sunteţi bolnav?", l-a întrebat reporterul. "Da, sunt foarte bolnav, trebuie să mă consulte doamna doctor de urgenţă. Aveţi ceva împotrivă?", a replicat individul, provocator, încrucişându-şi braţele şi încordându-şi bicepştii. Aşa că, respectând principiul conform căruia "cel mai deştept cedează", ziaristul a înţeles că, practic, e dat afară şi a părăsit cabinetul.

"Nedeontologic"

Supărat că este nevoit să reziste unei concurenţe neloiale, decise chiar de medic, farmacistul Alexandru Paska spune că va sesiza Colegiul Medicilor, cerând audierea unora dintre pacienţii cărora doctoriţa le-a condiţionat eliberarea reţetelor compensate şi gratuite, cel mai probabil nu fără ca beneficiarii să se "revanşeze" pentru "orientarea" pacienţilor.

Până să se pronunţe Colegiul, BIHOREANUL a relatat cazul preşedintelui acestuia, dr. Carmen Pantiş, expunându-i faptele, fără a nominaliza cine e medicul în culpă. "O asemenea conduită este nedeontologică", a apreciat aceasta. Motivul? Sunt încălcate principiile elementare ale profesiei, care statuează că medicul trebuie să fie "un model de comportament profesional şi etic" şi că "relaţia cu pacientul trebuie să fie una exclusiv profesională, bazată pe respectul fiinţei umane, pe înţelegere şi compasiune faţă de omul care suferă". Acelaşi Cod califică drept "fapte şi acte nedeontologice" "emiterea unui document medical de complezenţă sau pentru obţinerea unui folos nelegal ori imoral", precum şi "asocierea ori colaborarea, sub orice formă şi în orice modalitate, directă sau indirectă, dintre un medic şi o persoană care produce, distribuie sau comercializează medicamente".

Dar cine să respecte asemenea reguli la Ciumeghiu? Vorba cuiva, poate doar "ciumeţii"...


ANTURAJ "SELECT"
Cine se aseamănă se adună!

Coincidenţă sau nu, atât patroana farmaciei Agrimonia, favorizată de doctoriţa Adriana Butaru, cât şi consilierul local din Ciumeghiu care pare a-i fi "paznic", au avut de-a face în trecut cu legea.

Orădeanca Ioana Gomboş a fost cercetată în 2002, împreună cu un fost avocat, Dumitru Codrean, pentru încălcarea Legii 143/2000 privind traficul şi consumul de droguri. Cei doi au înfiinţat Agrimonia Farm şi, fără să aştepte autorizaţia de funcţionare din partea Ministerului Sănătăţii şi aprobarea pentru distribuţia substanţelor din categoria drogurilor de risc, au deschis două farmacii în Săcueni şi Căpâlna, vânzând la liber cantităţi însemnate de medicamente periculoase, printre care metrobamat, fenobarbital, diazepam, medazepam. Puşi sub urmărire de Parchetul Bihor, Gomboş şi Codrean au scăpat în final doar cu câte o amendă de 1.000 lei, pentru că şi-au recunoscut faptele şi nu aveau antecedente penale.

Consilierul local din Ciumeghiu Viorel Ilie, fost candidat USL la Primăria comunei (ca reprezentant al PNL), este cercetat pentru tăinuire într-un dosar privind furtul a 11 tractoare şi alte utilaje agricole din provinciile italiene Brescia, Verona şi Vicenza.