Nimeni nu crede că un medic dintr-un spital public poate trăi din salariu, mai ales după ce acesta i-a fost amputat, ca oricărui bugetar, cu 25%. Ce-i oferă statul e puţin în raport cu ce-i cere, aşa că, se ştie, pentru a-şi rotunji lefurile, cei mai mulţi doctori îşi direcţionează pacienţii din spitale spre cabinetele private.

Un ginecolog din Oradea e, însă, subiectul unei reclamaţii mai puţin obişnuite: la cabinet ia bani de la paciente ca să aibă grijă de ele la Maternitate, iar atunci când acestea au nevoie de investigaţii pe care este incapabil să le asigure le trimite în alte centre. Asta chit că spitalul are, de câteva luni, aparatură nouă şi ultraperformantă.

"Bombiţe" de la VIP-uri

Cum nicio breaslă nu este scutită de invidii, niciun secret nu poate fi păstrat în interiorul ei la nesfârşit. Aşa a aflat BIHOREANUL, din surse medicale, că la Maternitate s-au înregistrat recent două plângeri împotriva unuia dintre doctorii secţiei OB IV, conduse de profesorul Doru Crăiuţ. Cel vizat este Iuliu Şimon, medic primar de obstetrică-ginecologie şi asistent universitar la Catedra de Chirurgie a Facultăţii de Medicină.

Poate că nimic n-ar fi "transpirat" dincoace de zidurile spitalului dacă unul dintre nemulţumiţi nu ar fi un ofiţer supărat de tratamentul acordat soţiei în condiţiile în care şi-a făcut "datoria" faţă de medic, omenindu-l cu 300 de euro, şi dacă autoarea celeilalte plângeri nu ar fi, culmea, contabila şefă a unei firme care la finele anului trecut a făcut Maternităţii o donaţie de 20.000 de euro.

Bani da, muncă ba!

Prima sesizare datează din 14 ianuarie şi a fost asumată în clar de pacienta care şi-a dat numele şi adresa. Potrivit acesteia, la finele lunii decembrie a anului trecut doctorul Şimon a îndemnat-o să-şi facă o ecografie 4D la Debreţin. "Întrucât am aflat din presă că la Maternitate s-au achiziţionat trei ecografe performante, din care două 4D, m-am prezentat la spital, dar domnul dr. Şimon a refuzat categoric să-mi facă ecografie", s-a plâns femeia conducerii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie.

A doua reclamaţie a fost depusă, după numai o zi, de către ofiţerul care şi-a dat doar iniţialele, F.A.M.. Bărbatul sesiza conducerea Maternităţii că la naşterea copilului a achitat doctorului Şimon "o sumă consistentă în euro pentru serviciile de care a beneficiat soţia". De asemenea, omul mai spunea că pe parcursul evoluţiei sarcinii au fost îndrumaţi de doctor spre Debreţin, Cluj sau Timişoara, "în niciun caz în Oradea, pentru că nu sunt specialişti", după cum zicea Şimon, deşi, cum observa şi ofiţerul, la Maternitatea orădeană există ecografe performante.

Nu-şi asumă răspunderea

Chemat la raport de conducerea spitalului, doctorul Iuliu Şimon a dat un răspuns doar cu privire la prima sesizare. Medicul s-a apărat negând că şi-ar fi îndemnat pacienta să meargă în alt oraş şi susţinând că a informat-o doar că el nu se pricepe, deocamdată, să facă ecografii 4D. Potrivit surselor BIHOREANULUI, Şimon ar fi recunoscut într-o notă explicativă că nu are suficientă experienţă în acest tip de ecografii, adăugând că nu a refuzat pacienta, ci i-a explicat acest lucru, şi nu a îndrumat-o spre alt centru medical.

Prins în ofsaid, medicul nu a mărturisit, totuşi, ce anume i-a indicat pacientei. Adică, dacă susţine că n-a trimis-o la Debreţin, i-a făcut sau nu trimitere către un coleg din Oradea, care să aibă competenţa de a efectua investigaţii cu ecograful 4D? Pentru că asta era normal să facă...

Fără încredere

Pacienta care a depus prima plângere la adresa doctorului Şimon refuză să dea detalii despre modul cum acesta i-a refuzat cererea de a fi investigată cu ecograful 4D, cel mai performant instrument în punerea unui diagnostic, în stabilirea poziţiei şi stării fiziologice a fătului în uter, precum şi în anticiparea momentului cel mai potrivit pentru naştere.

"Mi se pare anormal că un medic nici nu-ţi face investigaţia la care ai dreptul, dar nici nu te trimite la alt medic din Oradea care ţi-o poate face, ci în Ungaria. Atunci de ce mai dăm bani să se doteze Maternitatea?", spune fosta pacientă a doctorului Şimon. "Îmi menţin plângerea, dar nu cred că domnul doctor va fi sancţionat în vreun fel. Cei care îl vor judeca sunt tot medici şi cred că nu se va întâmpla nimic", adaugă ea, cu scepticism.

Pilda zugravului

Invitat să spună cum s-au petrecut lucrurile în ambele cazuri, doctorul Şimon a refuzat să facă declaraţii la obiect. "Orice aş spune poate fi interpretat împotriva mea", a spus el, sugerând că se va apăra numai în faţa propriilor confraţi, nu şi a pacientelor, foste şi viitoare.

Totuşi, în ce priveşte povestea cu banii primiţi pentru asistenţa la naştere, medicul a făcut o comparaţie din care rezultă că, de vreme ce s-a pus la dispoziţia pacientei inclusiv după orele de program, consideră normal să fie şi răsplătit pentru asta: "Un medic trebuie tot timpul să fie la dispoziţia pacientului, şi după orele de serviciu. Dacă te sună o dată şi nu răspunzi, deja e nemulţumit. Vi se pare normal? Dumneavoastră, dacă vreţi să vă zugrăviţi casa şi chemaţi zugravul, nu-l plătiţi? Şi dacă îl chemaţi sau îl ţineţi mai târziu, nu-l plătiţi mai mult?...".

La Parchet

Despre cum ar putea fi soluţionate reclamaţiile, managerul Maternităţii afirmă că - deşi nu a înaintat cazul Colegiului Medicilor - nu intenţionează să-l muşamalizeze. "Nu am sesizat Colegiul deoarece aici nu e malpraxis, ci eventual comportament nedeontologic şi bănuiala comiterii unei fapte penale. Am sesizat Comisia de etică a spitalului şi Parchetul", spune Gavril Grebenişan, precizând că ambele organe urmează să-şi facă treaba independent unul de celălalt.

03-Carp.jpgDeocamdată, Comisia de etică nu s-a reunit, iar preşedinta acesteia, dr. Rodica Teodorescu, refuză şi ea să discute speţa: "Nu pot şi nu vreau să discut cazul în presă!". Mai concret e viceprimarul Gheorghe Carp (foto), care crede că, dacă una din reclamaţii se dovedeşte întemeiată, doctorului îi poate fi aplicată chiar şi cea mai dură sancţiune: concedierea. "Eu nu discut aspecte penale, ci numai administrativ. Din acest punct de vedere, medicul poate fi sancţionat chiar şi cu desfacerea contractului de muncă", a declarat Carp, el însuşi medic.

Motivul este uşor de ghicit: nu se poate ca Primăria şi Ministerul Sănătăţii să tot aloce fonduri pentru dotări, iar apoi medicii să trateze pacienţii la fel ca atunci când nu aveau cu ce lucra. Pentru că acum nu mai au nicio scuză, decât numai lipsa fie de profesionalism, fie de omenie...


ŞPAGA, LA LUMINĂ
Primeşti cât munceşti

Noul caz de la Maternitate readuce în actualitate şi relaţia dintre munca medicului în cabinetul privat şi cea din spitalul public. În ce priveşte spitalele orădene, primarul Ilie Bolojan afirmă că, în ciuda eforturilor de dotare, nu se aşteaptă ca prestaţiile medicilor să fie mai corecte şi mai performante atâta vreme cât aceştia sunt prost plătiţi şi ponegriţi.

Pentru a-i obliga la un plus de responsabilitate, municipalitatea intenţionează ca Maternitatea să fie primul spital unde să se introducă aşa-numita coplată, deoarece aici se învârt cei mai mulţi bani. Prin acest sistem, medicul îşi va putea reţine legal o parte din onorarii, obligându-se astfel să presteze servicii de calitate, fără grija că încasarea banilor i-ar provoca "afecţiuni" de natură penală.


PRO ŞI CONTRA
Acuzat nevinovat

03-facsimil.jpgDoctorul Iuliu Şimon nu se confruntă pentru prima oară cu acuzele unor paciente. În 2009, o orădeancă i-a imputat că din cauza neglijenţei sale a născut un copil schilod. Femeia fusese monitorizată pe durata gravidităţii, dar s-a confruntat cu complicaţii la naştere, fiindcă medicul nu a estimat corect greutatea fătului, iar apoi a forţat extragerea acestuia trăgându-l de mână.

Soţul pacientei relata că Şimon a venit să asiste naşterea abia la 4 ore după declanşarea travaliului, afirmând că totul era în regulă şi că fătul va avea 3,7 kg. După naştere, omul a aflat de la asistente că s-a întâmplat ceva rău, iar doctorul i-a spus că fetiţa avea de fapt 4,5 kg şi că a trebuit s-o tragă de braţ, care i s-a fracturat. După două săptămâni, medicii au înştiinţat familia că fetiţa are pareză de plex brahial stâng, adică paralizie la braţul stâng, întrucât i-a fost afectat nervul principal al mâinii. "Doctorul Şimon intrase în pământ, degeaba l-am mai căutat", acuza bărbatul. Şi atunci, ca acum, medicul a refuzat să facă vreo declaraţie. Inutil de adăugat că, de vreme ce încă profesează, a fost scos de sub orice bănuială de culpă.

Pe forumuri, doctorul Şimon primeşte atât laude, cât şi critici vehemente. "Nu apreciază corect greutatea fătului, nu citeşte corect ecograful, are la activ prea multe greşeli". "Nu vine la naşteri, e indiferent la problemele pacientelor. Îţi spune că dacă are chef vine la naştere, dacă nu, nu. Sau, dacă ai probleme, să-l suni ziua, dar noaptea nu", susţin unele paciente. Altele, dimpotrivă, afirmă că Şimon "este un om înţelegător şi cu un comportament foarte frumos" şi "un medic extraordinar".