Şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, avea toată îndreptăţirea să afirme că este mândru de colegii săi plecaţi voluntari în Italia pe 7 aprilie. Dar eu am înţeles-o pe deplin abia după ce s-au întors. De neuitat imaginile din acea duminică de 26 aprilie, când dr. Monica Dacz, asistenta Alexandra Pop, dr. Dragoş Botea şi dr. Alin Suciu, cel din urmă înfăşurat în tricolor, au ieşit din Aeroport având pe chipuri un amestec de oboseală şi fericire, după misiunea de a-şi ajuta colegii italieni. Şi încă şi mai lămurit am fost după ce, vorbind cu aceştia, le-am aflat motivaţiile, experienţele şi lecţiile dobândite, împărtăşindu-le, prin BIHOREANUL, tuturor.
Acest veritabil careu de aşi, cum i-am numit, şi-a început misiunea într-o perioadă când coronavirusul încă făcea ravagii în Italia, pe atunci ţara cea mai răvăşită, cu peste 150.000 de oameni îmbolnăviţi şi aproape 20.000 de morţi, care cerea cu disperare ajutor unei Uniuni Europene împietrite la Bruxelles. O ţară devenită teren de paradă pentru propaganda lui Putin, care a trimis "omuleţi verzi" deghizaţi în medici militari, să colinde Peninsula cu camioane ce-i cărau doar pe ei, nu şi echipamente ori medicamente, pentru a arăta forţa Kremlinului.
Misiunea medicală românească, aşa modestă cum a fost, a contribuit totuşi la recăpătarea încrederii în valorile umanitare ale Europei. Cei patru orădeni au depus mărturie că medicii şi asistentele din Lombardia, din Lecco şi Merate, i-au primit nu doar ca pe nişte confraţi, ci mai mult, ca pe nişte fraţi. "La ceremonia dinaintea plecării, l-am văzut pe medicul şef regional, dr. Mario Tavola, cu ochii în lacrimi, ţinând steagul tricolor al României. Cred că am reuşit să redăm mândria de a fi român", a spus, cu justificată mândrie, dr. Alin Suciu.
La doar câteva zile după întoarcerea în patrie, urgentistul a şi plecat într-o altă misiune, în Republica Moldova, unde oficialii - toţi din partide rusofile şi românofobe - nu au fost deloc ospitalieri cu românii de dincoace de Prut. Le-au oferit cazare într-un cămin studenţesc cu un singur WC, aşa încât ofiţerul care a condus delegaţia a trebuit să închirieze un hotel pe bani de la Guvernul României. Iar un primar socialist, care lăudase anterior un ajutor din partea Rusiei, Chinei şi Ungariei (acesta tot propagandistic, în conţinut imaginar), a vrut să le murdărească numele dându-le bani la plic.
Doctorii noştri nu au făcut politică, fac medicină, dar au făcut cinste României şi Oradiei, iar prin profesionalismul lor au demonstrat o forţă autentică, despre care vorbea tot şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea: "Aceasta este adevărata forţă a medicinei de urgenţă din România". Celor patru, ca tuturor medicilor şi asistentelor din Oradea, din rândul cărora, să nu uităm, n-a dezertat nimeni, li se cuvin felicitări şi recunoştinţă. Au vindecat nu doar trupuri, ci şi moralul unei societăţi care nu se credea aptă de fapte mari, deşi - iată! - este.