Într-un nou interviu difuzat joi seară de Antena 3, doctoriţa orădeană Flavia Groşan, cea care a ajuns să fie cercetată de Colegiul Medicilor Bihor după ce şi-a arătat rezerva cu privire la protocoalele anti-Covid folosite în spitale, a vorbit despre "schema minune" de tratament folosită de ea la pacienţii săi, despre care a spus că nu sunt o mie, cum a reieşit din primele sale declaraţii, ci "câteva mii", cu tot cu membrii familiilor lor.

În esenţă, doctoriţa a spus că, pe lângă Claritromicină, un antibiotic cu rol antibacterian căruia i-ar fi descoperit valenţe antivirale, a recomandat pacienţilor şi Ventolin, un bronhodilatator de a cărui eficienţă s-a lămurit de mult timp. Ea a spus că a abordat boala ca pe o pneumonie, astfel încât pacienții care se află în stări febrile să nu fie puși pe drumuri, pe la spitale .

„Aici am peneumoniile virale – gripa, infecțiile de sezon, virușii de sezon, covidul – care au  anumite simptome. Eu imediat îmi dau seama care e gripă, care e COVID. Clinic din cap, îmi dau seama. Mie nu îmi trebuie investigații foarte multe să plimb bolnavul febril să-l înnebunesc de cap din simptome. Apoi avem pneumoniile bacteriene – pneumococ, streptococ, stafilococ – care sunt niște pneumonii extrem de grave cu febră de patru cinci zile. Și mai avem pneumoniile atipice (micoplasme, chlamydii) foarte interesante sunt pneumoniile astea. Sunt uşoare, dar rămâne în urmă o tuse, astenie și ține o lună. Organismul reușește să învingă boala și peste o lună iarăși apare. Eu tot timpul le iau în calcul și le tratez ca atare”, a explicat Flavia Grișan la Antena 3.

"O poveste scrisă de mine"

"Eu sunt pe aceeaşi schemă de 10 ani, nu de ieri de azi", a spus Groşan, precizând că l-a folosit în tratarea multor afecţiuni respiratorii şi pneumologice, şi a caracterizat infecţia cu Covid-19 ca fiind "o răceală zdravănă, o gripă mai fiţoasă, un virus mai agresiv, cu simptome mai brutale, care trebuie tratat de la primul simptom", iar rolul schemei sale este unul "antiinfalamtor, să limitez răspândirea virusului, să limitez acţiunea lui inflamatorie", respectând "legile fizicii şi demnitatea umană" a pacienţilor.

În schimb, Flavia Groşan a spus că mai sunt medicamente care fac parte din schema ei, "povestea ei", cum o caracterizează, pe care nu le va face publice.

"Va rămâne această poveste scrisă de mine post-pandemie", a mai zis doctoriţa, care s-a arătat "un pic dezamăgită" că a ajuns în vizorul Colegiului Medicilor, în condiţiile în care nu a făcut un malpraxis, ci s-a "implicat total" pentru pacienţi, mulţi din ei fiind din străinătate.

Ea a mai spus că era dreptul ei să opinieze cirtic cu privire la protocolul "oficial", când a văzut medici care au recomandat medicamente de care "mie ca pneumolog îmi e ruşine". "Dacă după atâta muncă vor să îmi ridice dreptul la liberă practică, fără malpaxis, asta e lumea în care trăim...", a spus Flavia Groşan, afirmând că "mie nu îmi mai e frică de nimic, la ce am trecut prin viaţa asta".

Chemată să dea explicaţii

Părerile specialişilor consultaţi de Mihai Gâdea au fost împărţite cu privire la schema de tratament a doctoriţei orădence. Unii au susținut că este incorect ca aceasta să fie blamată sau pedepsită câtă vreme rezultatele tratamentului său au fost bune pentru pacienţi, observând că aceleași medicamente au fost utilizate şi de alţi medici, în vreme ce alţii au subliniat că schema ar fi trebuit validată întâi printr-o cercetare ştiinţifică medicală şi discutată în interiorul profesiei, şi abia apoi expusă publicului, de maniera în care a făcut-o Groşan.

Pe de altă parte, într-o declaraţie dată joi televiziunii Antena 3, preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, a confirmat că Groşan va fi chestionată de Comisia de Etică luni, 22 martie, pentru a-şi expune punctul de vedere cu privire la reproşurile care i se aduc.

Pantiş a spus că doctriţa va trebui să lămurească, printre altele, de ce s-a pronunţat împotriva protocolului general anti-Covid și de ce a îndemnat pacienţii cu saturaţie de oxigen scăzută să rămână acasă, dar a lăsat să se înţeleagă că Groşan ar putea să scape nesancţionată dacă "îşi va retrage declaraţiile făcute".

„Schemă ieftină”

Tot joi seară, dr. Flavia Groşan a făcut o postare pe Facebook, spunând că, după ce a devenit caz de dezbatere naţională, are tot mai mulţi pacienţi. Totodată, a spus că este "năucită" că schema ei, "o schemă terapeutică logică, ieftină" a provocat o asemenea "furtună mediatică". 

"Cum e posibil ca o schema terapeutică logică, ieftină, în jur de 100 RON, cu medicamente aflate în nomenclatorul ANM și MS, care pot fi compensate, poate să determine asemenea furtună mediatică. Incredibil. Cred că mai mult enervează că n-o fac publică. Și n-am s-o fac", a scris doctoriţa.

"Pentru o discuţie"

În acest caz s-a pronunţat şi Dan Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România. "Ne bucurăm de experienţa domniei sale şi ne bucură rezultatele, care sunt impresionante, aşa cum ni le relatează dânsa. Dar dânsa nu este judecată de Colegiului Medicilor. A fost chemată pentru o discuţie, şi nu legată de protocol (n.r. cel medical aplicat de dr. Groşan), ci este vorba de o încălcare a unor norme deontologice, prin faptul că doamna doctor respinge public anumite mijloace de tratament recunoscute de comunitatea ştiinţifică medicală. Ea a fost invitată la Colegiul Medicilor Bihor numai pentru o discuţie. La acest moment nu avem argumente să ne pronunţăm pe latura profesională a dânsei", a spus Dan Coriu.

Acesta le-a transmis medicilor că sănătatea pacienţilor trebuie să fie pe primul plan, "ideile şi mesajele noastre transmise în public să fie argumentate pe baza unor protocoale cunoscute", iar pacienţilor să aibă încredere în medicul curant şi să-i urmeze decizia medicală.

Pe de altă parte, fostul preşedinte al forului, medicul legist Vasile Astărăsoae, şi-a arătat public susţinerea faţă de dr. Groşan. "Dacă Colegiul vă sancţionează, decizia poate fi contestată în Contenciosul Administrativ. I-am comunicat doamnei doctor Pantiș că dacă se ajunge la o astfel de situaţie mă ofer, pro bono, să fiu expertul dvs. în probleme de etică medicală. Bineînţeles dacă dvs. acceptaţi. Fără falsă modestie, am şi expertiza şi experienţă în acest domeniu", a scris acesta pe o reţea de socializare.