De Ziua Europei, Universitatea din Oradea organizează un eveniment inedit: va proiecta prima docudramă românească, „Avram Iancu, împotriva Imperiului”, dar cu subtitrare în limba engleză, pentru a fi și pe înțelesul studenților străini care învață în facultățile orădene, în cadrul programului de mobilitate Erasmus.

Proiecția va avea loc pe 9 mai, de la ora 16, în Aula Magna, putând participa și studenți români curioși, mai ales dacă au ratat prima proiecție a filmului ținută în campusul orădean în luna februarie.

La finalul vizionării, filmul va fi dezbătut cu trei profesori ai Universității din Oradea, care au colaborat în calitate de consultanți științifici cu echipa de producție: Sorin Șipoș, Mihai Drecin și Radu Românașu. Ei îi vor provoca pe tineri să spună cum îl percep ei pe eroul principal al acelor evenimente, conducătorul pașoptist Avram Iancu.

Ziua se va încheia cu un concurs cu premii pe tema evenimentelor istorice de la 1848 și cu degustare de produse tradiționale românești.

În regia lui Neagu Theo Thorn, filmul „Avram Iancu, împotriva Imperiului” prezintă momentele care au influențat decisiv destinul eroului revoluționar, urmărind evenimentele din perioada 1848-1872.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!