Muzeul Masoneriei va prezenta joi în premieră documente din corespondenţa Lojii Regelui Sfântul Ladislau din Oradea dintre anii 1876 şi 1900.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, documentele se află în patrimoniul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Bihor şi au fost supuse unui amplu proces de restaurare pentru a putea fi prezentate publicului larg.

"Evenimentul va avea loc joi, 25 noiembrie, de la ora 16, la Templul Francmasoneriei, pe Calea Armatei Române 4, în prezenţa directorului de la Arhivele Naţionale ale României, Cristian Aniţa, şi a viceprimarului Arina Moş", se menţionează într-un comunicat al Primăriei Oradea.

Cu această ocazie vor fi expuse în original şi cele două steaguri ale Marii Loje Naţionale din România din 1923.

"Expoziţia este organizată ca urmare a semnării Acordului de parteneriat şi a Protocolului de colaborare încheiate cu Arhivele Naţionale ale României, prin care au fost stabilite acţiuni de colaborare instituţionale privind cercetarea ştiinţifică, cultural-educativă de informare publică şi organizarea de evenimente comune în anul 2021", au transmis reprezentanţii municipalităţii.

Acordul de parteneriat prevede identificarea şi restaurarea documentelor din arhive referitoare la masoneria din Oradea şi România pentru a putea fi prezentate publicului în cadrul unor expoziţii.

Loja Sfântul Ladislau din Oradea a luat fiinţă în 1876 şi a funcţionat în clădirea transformată acum în Muzeul Masoneriei. Între misiunile lojii s-au numărat unele cu caracter filantropic şi social. În cartea "Memoria Caselor", istoricul Liviu Borcea scria că loja „a sprijinit crearea, în cartierele oraşului, a unor biblioteci populare publice, a militat pentru reglementarea situaţiei sociale şi juridice a copiilor nelegitimi, pentru igienizarea şi salubrizarea urbei”.

Corespondenţa Lojii Regele Sfântul Ladislau şi cele două steaguri ale Marii Loje Naţionale din România vor rămâne expuse până pe 30 septembrie 2022.

Muzeul poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii sau pentru grupuri mai mari de 10 persoane.