Procesul fugii lui Omar Hayssam din ţară, care se judecă la Curtea de Apel Oradea, a fost amânat, din nou, la termenul de miercuri, în aşteptarea documentelor clasificate din dosarul sirianului care urmează să fie trimise la Oradea de către procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Anunţul a fost făcut de judecătorul de caz, Traian Munteanu, care a şi solicitat Parchetului Înaltei Curţi transmiterea documentelor clasificate la Oradea pentru că atât el cât şi doi dintre avocaţii angajaţi în cauză au primit certificate de securitate emise de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) care le permit accesul la informaţii clasificate.

De asemenea, judecătorul Munteanu a anunţat că nu va mai repeta procedura de citare cu Omar Hayssam, care nu s-a prezentat până în prezent la niciun termen de judecată, deoarece, odată cu intrarea în vigoare a Legii 202/2010 privind mica reformă a justiţiei, procedura se consideră îndeplinită în cazul în care la termenul de judecare se prezintă apărătorul ales al persoanei citate. Aşadar, procesul urmează să se reruleze în absenţa sirianului.

Argumentul magistratului a stat în faptul că toate demersurile efectuate pentru înştiinţarea lui Hayssam au fost fără răspuns. "Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a comunicat că misiunea diplomatică din Damasc nu a răspuns solicitării autorităţilor judiciare de comunicare a citaţiei cu inculpatul Omar Hayssam, care din datele existente ar fi deţinut într-un penitenciar din Siria", a explicat judecătorul.

Procesul fugii lui Hayssam se va relua pe data de 11 mai.