Mai multe documente ale Universităţii de Vest "Vasile Goldiş", filiala Marghita, au fost ridicate de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Printre acte se numără copii după cataloagele şi centralizatoarele cu rezultatele obţinute de studenţii înscrişi la Facultatea de Drept, a declarat joi pentru BIHOREANUL directorul filialei, Gheorghiţă Lupău.

"Au fost ridicate în total 97 de file, care sunt înscrisuri pentru uzul intern al instituţiei, situaţii, note şi înştiinţări", a declarat Lupău.

Managerul susţine că angajaţii filialei bihorene nu au de ce să se teamă. "Suspiciunile nu vizează filiala noastră, aici nu există astfel de probleme. La noi nu se susţin examene de licenţă şi nici nu eliberăm diplome, toate aceste proceduri având loc la sediul Universităţii din Arad. Noi asigurăm doar spaţiul de învăţământ", a specificat Lupău miercuri seară, în timpul percheziţiilor.

Ancheta vizează modul în care anumiţi studenţi au promovat examenele, inclusiv de licenţă, fără să fi fost prezenţi măcar în sălile de curs. Printre studenţii audiaţi ca martori în caz se numără şi 10 ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Inspectoratului judeţean de Poliţie Arad.

Pe de altă parte, reprezentanţii Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" au transmis, joi, presei un comunicat în care îşi susţin nevinovăţia. Comunicatul precizează că verificările la sediul universităţii, unde se află şi sediul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, au fost demarate, se pare, "în urma unei sesizări cu privire la modul de desfăşurare a unor activităţi didactice".

"Nu ne-au fost comunicate încă detalii privind obiectul cercetării. (..) Afirmaţiile făcute în presă, că s-ar fi eliberat diplime false, nu au nici un temei legal, Universitatea "Vasile Goldiş" fiind o universiate acreditată, diplomele sunt cele tip, eliberate de Ministerul Educaţiei Naţionale", arată comunicatul, precizând că reprezentanţii universităţii vor sta la dispoziţia organelor de cercetare penală.

Documentul mai specifică şi că în ce priveşte învinuirile la adresa unor persoane, fără să specifice care, "acestea încalcă prezumţia de nevinovăţie" şi "nu pot fi acuzate public persoane pentru care nu există o sentinţă judecătorească". Reprezentanţii Universităţii mai afirmă că percheziţiile nu au afectat buna desfăşurare a procesului didactic, "astfel încât sesiunea de examene şi celelalte activităţi academice îşi urmează cursul normal".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, procurorii şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au descins miercuri, la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" şi la filialele acesteia din opt judeţe, între care şi Bihor, într-un dosar în care se verifică modul în care s-au eliberat unele diplome la instituţia universitară.

Acţiunea se înscrie în cadrul cercetărilor care se desfăşoară cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă, fiind vizate mai multe persoane, faţă de 4 dintre acestea fiind dispusă începerea urmăririi penale. În derularea activităţilor de urmărire penală, procurorii au beneficiat de sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.