Ucraina marchează sâmbătă doi ani de la invazia Rusiei pe teritoriul săi, intrând într-un nou an de război slăbită, dar și cu o victorie importantă: un avion spion rusesc ar fi fost doborât de forțele de la Kiev, al doilea în ultimele săptămâni.

Presa ucraineană a difuzat imagini care arată un incendiu izbucnit atunci când avionul de război A-50, care funcționează ca un sistem aeropurtat de avertizare și control (AWACS) pentru supraveghere, s-a prăbușit în regiunea Krasnodar, de pe coasta de est a Mării Azov, scrie hotnews.ro.

Moscova nu a comentat încă situația, dar oficiali din regiune au confirmat că un avion s-a prăbușit, fără a-l identifica. De asemenea, bloggeri militari din Rusia ar fi confirmat pierderea avionului care costă circa 330 de milioane de dolari.

Pe de altă parte, Ucraina are probleme cu numărul de militari pe care să îi trimită în război, motiv pentru care a introdus o interdicție pentru cetățenii cu vârste între 18 și 60 de ani, care pot fi recrutați și care de acum nu mai au voie să se apropie la o distanță mai mică de 5 kilometri de frontiera cu România și Republica Moldova.

Măsura vine pe fondul creşterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de persoane care încearcă să părăsească ţara, pentru a nu se înrola în armată.

Războiul în cifre

Din 24 februarie 2022 și până în prezent, peste 500.000 de militari ruși și ucraineni au fost uciși sau răniți în acest război, informează army-technology.com, citat de stirileprotv.ro. Informațiile arată că cele mai multe victime aparțin armatei lui Putin, care ar fi înregistrat 350.000 de morți și de răniți.

Din nefericire, în război au murit și numeroși civili. Estimările internaționale sunt că până la sfârșitul anului 2023 cel puțin 10.000 de civili, din care 560 de copii, au fost uciși.

Pe de altă parte, trupele ruse sunt acuzate că au comis peste 100.000 de crime de război pe teritoriul Ucrainei.

Speriați, înfometați și dornici să-și salveze viețile, milioane de ucraineni au fugit din calea militarilor ruși. În prezent, în UE sunt înregistrați 4,2 milioane de refugiați din Ucraina. În România, s-au stabilit 77.000 de ucraineni. Și locuitori ai Rusiei și-au părăsit casele după invazia în Ucraina, estimările arătând că aproape 900.000 de ruși au fugit din țara condusă de Vladimir Putin.

În prezent, linia frontului se întinde pe circa 1.300 km, iar forțele ruse controlează 15% din teritoriul Ucrainei.

Lideri politici, la Kiev

Sâmbătă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, premierul canadian Justin Trudeau şi premierul belgian Alexander De Croo, s-au dus la Kiev.

Liderul European a salutat „rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean”.

„La Kiev pentru a marca al doilea an de război al Rusiei împotriva Ucrainei. Şi pentru a celebra rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean. Mai mult ca niciodată, susţinem cu tărie Ucraina. Financiar, economic, militar, moral. Până când ţara va fi în sfârşit liberă”, a scris von der Leyen pe rețelele de socializare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!