Tribunalul Satu Mare a admis, joi, cererea de arestare pentru 29 de zile formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea pe numele a două persoane anchetate sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Încheierea instanţei nu este definitivă, fiind atacată imediat după pronunţare, prin recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Cei doi, Petru Cocian şi Mihai Halas, ambii din judeţul Maramureş, au fost reţinuţi miercuri pentru 24 de ore de procurori după ce ar fi încercat să-şi "rezolve" o soluţie favorabilă la Curtea de Apel Oradea, unde sunt judecaţi împreună cu alte 4 persoane pentru pentru dare de mită, constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă calificată cu ţigări.

Conform unui comunicat făcut public, joi, de Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe 2 iunie anul curent, Petru Cocian şi Mihai Halas au pretins de la un denunţător, care este judecat alături de ei în dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel, suma de 20.000 euro, lăsându-l să creadă că au influenţă asupra unui judecător de la instanţa orădeană, pe care-l vor determina să pronunţe o soluţie favorabilă în cauza lor.

"De asemenea, în cursul lunii septembrie 2012, inculpaţii au promis unui judecător de la Curtea de Apel Oradea că, prin intermediar, vor achiziţiona de la o rudă a judecătorului un autoturism la un preţ mai mare decât preţul real al maşinii, pentru ca judecătorul să pronunţe o soluţie favorabilă celor doi inculpaţi în cauza penală menţionată mai sus", se specifică în document.

Potrivit unor surse ale BIHOREANULUI, în noul dosar deschis pe numele lui Cocian şi Halas, procurorii intenţionează să extindă cercetările şi faţă de alte persoane.