Curtea de Apel a dat verdictul final în procesul a doi instructori auto din Oradea, Cristian Alin Onea şi Gnandt Janos, acuzaţi de trafic de influenţă, după ce au fost prinşi în flagrant, toamna trecută, când au cerut şi primit de la un orădean, denunţător în dosar, 600 de euro în numele unui poliţist examinator.

Acţiune "tacită"

Acţiunea care a dus la prinderea celor doi şpăgari, păstrată sub tăcere de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost realizată pe 31 octombrie cu ajutorul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, Onea fiind prins atunci cu 450 euro luaţi de la denunţătorul lor, iar Gnandt cu 150 euro.

"Ancheta a pornit în urma unui denunţ făcut de un orădean, cursant al unei şcoli de şoferi, de la care Onea a cerut iniţial 300 euro, iar apoi a mărit suma la 450 euro, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra unui poliţist care să îl ajute să promoveze proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere auto", a explicat, luni, BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Cristian Ardelean.

Ulterior, denunţătorul a fost "agăţat" şi de un coleg al instructorului, care a promis şi el că va interveni pe lângă poliţişti, în schimbul a 150 euro.

Procurorii au păstrat discreţia asupra anchetei deoarece au încercat să verifice dacă cei doi şpăgari aveau într-adevăr intrare la vreun poliţist examinator. "După flagrant, s-au urmărit mai mult piste, dar urmărirea penală a fost efectuată cu multă celeritate de procurorul de caz, care a beneficiat de sprijinul ofiţerilor din cadrul DGA Bihor", a mai spus Ardelean.

Pedepse în premieră

Cum în timpul audierilor cei doi instructori au recunoscut faptele, în baza prevederilor legale introduse în codul de procedură penală, procurorul de caz le-a propus încheierea unor acorduri de recunoaştere, permisă în cazul infracţiunilor pedepsite cu până la 7 ani de închisoare.

Acordul se poate încheia la iniţiativa procurorilor ori a inculpaţilor şi doar dacă aceştia îşi recunosc vinovăţia, cuantumul pedepsei şi forma de executare fiind stabilite de procuror. În cazul în care inculpaţii acceptă, procurorul nu mai emite rechizitoriu, ci supune acordul validării instanţei de judecată.

Potrivit acordului, Cristian Alin Onea a acceptat o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 2 ani şi, o premieră absolută, cu prestarea unui număr de 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Şi colegul său, Gnandt Janos, a primit tot închisoare cu suspendare, respectiv 1 an şi 7 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni la care s-au adăugat, la fel ca şi în cazul lui Onea, 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

La mâna Primăriei

Trimise în faţa instanţei la sfârşitul lunii februarie, acordurile au fost admise de Tribunalul Bihor, în luna martie, iar săptămâna trecută şi de Curtea de Apel Oradea.

"Cele două acorduri de recunoaştere reprezintă o premieră pentru sistemul judiciar din Bihor, ulterior fiind încheiate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor alte şapte acorduri de recunoaştere a vinovăţiei", a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului.

Cât despre zilele de muncă în folosul comunităţii, procurorul Cristian Ardelean afirmă că modul în care le vor presta rămâne să fie stabilit de Serviciul de probaţiune din Tribunalul Bihor şi Primăria Oradea. "Va stabili Primăria perioada în care vor executa cele 90 de zile, respectiv serviciul pe care îl vor presta", a mai spus procurorul.