Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Bihor, subinspectorul Cătălin Simuţ, a anunţat, joi, prinderea a două persoane urmărite general pentru tentativă de omor deosebit de grav, care au încercat să treacă ilegal frontiera cu Ungaria prin apropierea localităţii Ant.

Urmăriţi general

Persoanele în cauză erau pasageri într-un autoturism autoturism marca VW Passat, cu numere de înmatriculare bulgăreşti, care circula între localităţile Avram Iancu şi Ant. "Au declarat că nu posedă asupra lor documente de identitate, iar datele pe care le-au comunicat verbal nu existau în bazele de date, motiv pentru care au fost conduşi la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Salonta pentru stabilirea identităţii reale şi clarificarea aspectelor legate de prezenţa lor în zona de frontieră", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Bihor.

Ulterior, din cercetările efectuate de poliţiştii de frontieră, s-a stabilit că cei doi bărbaţi se numesc Constantin Crăciun, 27 ani, respectiv Valentin Păvălucă, 28 ani, ambii din Neamţ. "S-a stabilit că cei doi sunt urmăriţi general, pe numele lor fiind emise mandate de arestare preventivă de către Curtea de Apel Bacău, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativă de omor deosebit de grav", a spus subinspectorul Cătălin Simuţ.

Cei doi i-au oferit şoferului care conducea Passat-ul câte 1000 euro pentru a-i transporta până în Budapesta. "Şoferul a declarat că intenţiona să îi transporte până în localitatea Ant, pe unde aceştia urmau să treacă ilegal frontiera, după care să îi aştepte pe teritoriul Republici Ungaria şi să îi ducă până în Budapesta", a mai declarat Simuţ.

Cei trei ocupanţi ai maşinii s-au ales cu dosare penale: pentru călăuzire în cazul şoferului, respectiv pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat în cazul lui Valentin Păvălucă şi Cătălin Constantin Crăciun. Păvălucă şi Crăciun au fost reţinuţi şi predaţi unei escorte din cadrul I.P.J.Neamţ.

Atac la mafiot

Potrivit presei, Constantin Crăciun şi Valentin Păvălucă au fost trimişi în judecată, alături de alte şase persoane, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi tentativă de omor calificat deosebit de grav, în cazul unei agresiuni comise asupra lui Dumitru Ioan Mironescu, zis Puiu (foto), acuzat la rândul lui de complicitate la asasinarea lui Gheorghiţă Măraru, un exponent al lumii interlope din Piatra Neamţ.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, agresiunea asupra lui Mironescu s-a petrecut în seara zilei de 14 februarie 2011, în apropierea unei treceri de cale ferată de la ieşirea din municipiul Bacău.

Mironescu se întorcea de la Curtea de Apel Bacău, unde s-a judecat recursul la decizia judecătorilor Tribunalului Neamţ prin care acesta este obligat să furnizeze probe ADN în cazul atacului armat asupra lui Măraru. În dreptul trecerii de cale ferată, maşina lui a fost izbită frontal de un BMW din care apoi au coborât apoi mai multe persoane înarmate cu bâte şi rângi care l-au atacat.

Agresiunea a fost oprită de un poliţist care l-a imobilizat pe şoferul BMW-ului şi a apelat la serviciul 112, chemând ajutoare, moment în care ceilalţi atacatori au dispărut, fiind identificaţi ulterior de procurori. Mironescu a fost transportat în stare gravă la Spitalul Municipal Bacău, cu fracturi la ambele braţe, la ambele picioare, traumatisme craniene şi toracice.