Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a validat lista judecătorilor şi procurorilor desemnaţi pentru a candida la funcţia de membru în viitorul CSM, dintre cei 37 de magistraţi doi fiind orădeni: procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Valentin Mirişan şi vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Danileţ.

Printre candidaţi se mai numără şi actuali membri ai Consiliului, ca de pildă Lidia Bărbulescu, fost preşedinte interimar al Înaltei Curţi, dar şi secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Lidia Barac şi foşti lideri ai unor asociaţii profesionale ale magistraţilor, ca de pildă orădeanca Dana Gârbovan, fost preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din Romania şi, în prezent, judecător la Curtea de Apel Cluj.

Adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor pentru desemnarea membrilor viitorului Consiliu se vor desfăşura la data de 1 noiembrie, finalizarea alegerilor fiind programată până pe 15 decembrie, când va expira termenul limită pentru înaintarea rezultatelor către Biroul Permanent al Senatului, în vederea validării membrilor nou aleşi.

Mandatul actualilor membri CSM expiră pe 11 ianuarie 2011, dată până la care Senatul trebuie să îi valideze pe noii membri ai Consiliului.

Conform Constituţiei, CSM este alcătuit din 19 membri, dintre care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, aleşi tot de Senat, şi trei membri de drept: ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi şi procurorul general al României.

Durata mandatului membrilor CSM este de şase ani, iar preşedintele Consiliului este desemnat dintre membrii aleşi, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.