Dramă de proporţii marţi, la prânz, pe Şoseaua Borşului, lângă staţia de epurare. Doi bărbaţi au murit, iar un al treilea a fost grav rănit, după ce un val de pământ s-a prăbuşit peste ei. Cei trei munceau la reţeaua de canalizare, executată de firma Keviep, când, încă nu se ştie din ce motiv, s-a prăbuşit pământul peste ei.

"Sunt trei bărbaţi, unul de 21 de ani, unul de 22 de ani, unul de 37 de ani, surprinşi de prăbuşirea malului de pământ. Doi au fost acoperiţi în totalitate, iar unul până la nivelul gâtului. Acesta din urmă a fost evacuat de pompierii militari, i se acordă primul ajutor, este conştient şi vorbeşte", a declarat BIHOREANULUI locotenentul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Muncitorii decedaţi sunt cei doi bărbaţi de 21 de ani şi 37 de ani, sunt fraţi şi sunt din Săcueni.

Şanţul în care lucrau cei trei avea o adâncime de aproximativ 6 metri. Desfăşurarea de forţe la faţa locului este impresionantă. Au fost mobilizate două autospeciale din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, un echipaj de pompieri militari paramedici şi unul de Terapie Intensivă al SMURD.

La faţa locului a ajuns inclusiv prefectul Claudiu Pop şi şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Marius Rotar, precum şi echipaje de poliţişti, care fac cercetări.

"Am început o anchetă. Din primele date, nu s-au respectat reglementările de protecţie a muncii", a declarat BIHOREANULUI şeful ITM.

Potrivit medicilor SMURD, tânărul scos de sub dărâmături are sindrom de strivire. El a stat îngropat în pământ şi apă până la nivelul gâtului timp de o oră şi jumătate şi este foarte probabil să fi suferit fracturi.

Muncitorul a fost transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, pentru investigaţii, în timp ce la locul accidentului şefii lui, mai cu seamă dirgintele de şantier, dau declaraţii anchetatorilor.

Pompierii au asigurat locul în care s-a produs accidentul şi au început scoaterea de sub pământ a celor doi muncitori decedaţi. Operaţiunea este însă una complexă şi va mai dura cel puţin două ore, deoarece terenul este îmbibat cu apă.

UPDATE:

Având în vedere condiţiile de desfăşurare a intervenţiei, pompierii au avut nevoie de mai bine de 7 ore pentru scoaterea trupurilor muncitorilor decedaţi. Au săpat şi cu mâinile goale după cei doi muncitori.

"Operaţiunea s-a desfăşurat în condiţii extrem de dificile, pompierii militari fiind nevoiţi să acţioneze, pe lângă mijloacele şi echipamentele din dotare ce puteau fi utilizate într-o astfel de situaţie, inclusiv cu mistria şi mâinile goale pentru îndepărtarea cu grijă a pământului din jurul trupurilor celor doi bărbaţi, într-un spaţiu de acţiune foarte îngust, la o adâncime de aproximativ cinci metri, victimele fiind prinse parţial sub o conductă. După aproximativ cinci ore de muncă asiduă, forţele de intervenţie au scos la suprafaţă trupul bărbatului de 37 de ani, iar după aproximativ două ore, în jurul orei 22.05, a fost degajat fratele acestuia, în vârstă de 21 de ani, medicul din cadrul echipajului de terapie mobilă intensivă al SMURD Oradea, declarând decesul ambelor victime", arată un comunicat transmis, miercuri, de ISU.

Misiunea a fost coordonată în teren chiar de şeful ISU, generalul de brigadă Ioan Baş, iar în total au fost mobilizate 4 autospeciale de intervenţie, inclusiv autospeciala de descarcerare grea, două ambulanţe SMURD, 41 pompieri militari (34 subofiţeri şi şapte ofiţeri), un medic, un asistent şi un voluntar SMURD.

"De asemenea, la faţa locului au fost prezente şi echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean care au delimitat accesul în zonă şi au identificat victimele, precum şi un echipaj de jandarmi, responsabil cu asigurarea ordinii şi siguranţei publice", mai arată comunicatul ISU.