Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor i-au reţinut şi pus sub urmărire penală, miercuri, Vasadi Karoly Imre, 26 ani, respectiv Valentin Florin Bochiş, 33 ani, pentru evaziune fiscală.

Cei doi sunt acuzaţi că, în cursul anului 2008, au înfiinţat o societate comercială în Oradea, SC Metal Ditribution SRL, pe numele unui cetăţean ungar, după care şi-au atribuit ilegal calitatea de delegat al respectivei firme pentru a efectua tranzacţii intracomunitare.

"În perioada august - decembrie 2008, cei doi suspecţi au efectuat achiziţii de produse alimentare de la diverse societăţi comerciale din Ungaria şi Slovacia, bunuri pe care ulterior le-au valorificat fără forme legale în România şi fără a declara organelor fiscale activităţile comerciale desfăşurate", a declarat inspectorul principal Alina Dinu.

În timpul anchetei, poliţiştii de investigare a fraudelor au descoperit că cei doi au creat un adevărat circuit evazionist, înfiinţând mai multe firme de tip "fantomă", cu sedii sociale fictive, pentru a împiedica efectuarea controlului financiar - fiscal.

La o primă evaluare făcute de poliţişti, prejudiciul cauzat de cei doi prin neplata TVA şi a impozitului pe profit datorate ca urmare a comercializării bunurilor achiziţionate în numele firmei SC Metal Distribution SRL,este de 1.816.732 lei.

"Pentru a recupera prejudiciul, poliţiştii au luat măsuri în cauză, instituind sechestru asigurător asupra bunurilor deţinute de suspecţi, în valoare de 209.000 lei", a mai spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Miercuri, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au luat măsura preventivă a reţinerii celor doi în Arestul Poliţiei Bihor pentru o perioadă de 24 de ore iar în cursul zilei de joi au fost prezentaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru audieri.