Doi patroni de firmă din Bihor au fost inculpaţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice pentru evaziune fiscală în formă continuată, respectiv complicitate la această infracţiune, după ce s-a descoperit că, în decurs de 3 ani, au fraudat bugetul de stat mimând tranzacţii cu bunuri în valoare de aproape 1 milion de lei, manevra fiind pusă la cale de unul dintre afacerişti cu scopul de a-şi diminua profitul şi de a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, este vorba despre un bărbat în vârstă de 46 ani din Săcueni şi un altul în vârstă de 52 ani din Oradea, care ar fi înregistrat în evidenţele contabile nu mai puţin de 81 de documente care privesc tranzacţii fictive de bunuri.

"În urma cercetărilor efectuate în cauză, demarate de poliţiştii bihoreni în 2018, bărbatul de 46 de ani din Săcueni este bănuit că, în perioada 2013 - 2016, în mod repetat, în calitate de administrator al unei societăți comerciale cu sediul în Săcueni, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii documente de achiziţie fictive în valoare totală de 916.004 lei, fără justificare economică sau comercială, care nu reflectă operaţiuni reale, nefiind realizată în fapt achiziţia bunurilor, emise în numele unei societăţi comerciale orădene, cu comportament de tip „fantomă”, administrată de bărbatul de 52 de ani, în scopul diminuării bazei impozabile şi sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor", se precizează în comunicatul Poliţiei. 

Ce le-a sărit în ochi poliţiştilor? Faptul că firma din Săcueni avea obiect de activitate lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat, iar evidenţa contabilă a societăţii "gemea" de achiziţii de piese auto, panouri solare şi utilaje de construcţii care, în realitate, nu se regăseau nicăieri.

Facturile, explică poliţiştii, au fost emise de administratorul firmei orădene, "pentru a favoriza fiscal societatea respectivă, prin diminuarea bazei impozabile şi sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului". Paguba de aproape 300.000 lei, însă, a fost recuperată integral prin aplicarea sechestrului asupra unor bunuri imobile deţinute de cei doi afacerişti.

Dosarul cauzei a fost înaintat, luni, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor două persoane.