Doi senatori din Bihor au votat, miercuri, pentru modificarea Codului Penal și introducerea unui prag de 250.000 lei de la care abuzurile funcţionarilor publici să constituie infracţiune. Este vorba despre PSD-istul Florian Bodog și PNL-istul Adrian Hatos.

Așa spun „specialiștii”

„Este necesar un prag de la care să se stabilească dacă fapta este infracţiune şi până la care să fie încadrată ca şi contravenţie. În caz contrar, funcţionarii pot fi hărţuiţi pentru mici erori şi neglijenţe”, a declarat, contactat de BIHOREANUL, după vot, senatorul Hatos.

Parlamentarul are o explicaţie şi pentru introducerea sintagmei „cu ştiinţă”, în descrierea infracţiunii, care în forma iniţială nu exista.

„În acest fel se va putea face o distincţie între delictele care se înfăptuiesc din culpă şi cele cu intenţie. Întotdeauna culpa determină o reacţie mai uşoară. Nu e totuna neglijenţa cu fapta comisă cu intenţie. E adevărat că atunci când vorbim de neglijenţă în cazul funcţionarilor, de cele mai multe ori e vorba de incompetenţă”, a mai precizat Hatos.

Potrivit parlamentarului liberal, valoarea pragului a fost stabilită „de specialiştii Coaliţiei”, care au decis, cu acordul Ministerului Justiţiei, că suma de 50.000 euro este cea potrivită.

„Eu nu sunt în nici una dintre structurile de conducere ale Coaliţiei. Am acceptat să votez „pentru”, deoarece am înţeles argumentele specialiştilor, ei ştiu mai bine decât mine. Oricum, legea acum a ieşit de la Senat și merge la Camera Deputaţilor, unde poate fi modificată”, a mai declarat Hatos.

„Nu pot să răspund”

Contactat și el de BIHOREANUL, senatorul PSD Florian Bodog a refuzat să comenteze. „Nu pot să răspund, îmi pare rău”, a fost tot ce a spus acesta când a auzit cine îl caută.

Județul Bihor are trei parlamentari activi în prezent în Senatul României, al patrulea, Cseke Attila, fiind membru al Guvernului.

PNL-ista Arina Moș, membră inclusiv în comisia juridică a Senatului, nu a participat nici ea la votul în plen, și nici la ședința din comisie pe tema proiectului legistativ.

„Nu am participat pentru că sunt în delegație”, a transmis Moș, căutată și ea de ziar.

Au comis-o „cu știință”

Așa cum BIHOREANUL a arătat, Senatul României a adoptat, miercuri, pe repede înainte și fără o dezbatere publică modificarea Codului penal legat de infracţiunea de abuz în serviciu şi introducerea unui prag de 250.000 lei (50.000 euro) de la care fapta funcţionarului public să fie considerată infracţiune.

Față de actuala formulare, în noul text a fost introdusă și precizarea „cu știință”, care la rândul ei naște controverse, fiindcă dă posibilitatea exceptării multor fapte de abuz, sub pretextul neglijenței sau erorilor.

Practic, coaliția PSD - PNL - UDMR a "reînviat" OUG 13 în Parlament, care a generat proteste fără precedent în România, susținute la acea vreme și de politicieni liberali.

Mutarea de acum a strânit revolta actualei opoziții, în special USR, care acuză că modificarea a apărut într-un mod complet netransparent, peste noapte.

UPDATE: Pragul, scăzut la 9.000 de lei

Miercuri seară, sute de persoane au ieșit în stradă să protesteze, în Capitală, împotriva OUG 13 „reînviată” și a politicienilor care o promovează.

La câteva ore de la izbucnirea scandalului, Ministerul Justiției a anunțat că susține scăderea acestui prag, la 9.000 de lei, propunerea fiind însușită și de premierul Nicolae Ciucă.

Detalii, în articolul Protest în Capitală, după OUG 13, „reînviată”. Ministerul Justiției susține un nou prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu, de 9.000 de lei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!