Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a anunţat, luni, printr-un comunicat, punerea sub învinuire a încă două persoane, complici ai administratorului firmei orădene Dominan & Vereş din Oradea, Jean Dominan, arestat după ce a încasat de la peste patru sute de persoane 50.000 de euro, cu promisiunea că le va asigura locuri de muncă în străinătate.

Este vorba despre Vasile Răzvan Pop, 24 ani, respectiv Vereş Richard, 25 ani, doi orădeni acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, unul dintre ei fiind, încă, de negăsit. 

"Vereş Richard era asociat şi el în firma Dominan & Vereş împreună cu inculpatul Jean Dominan. Pe 16 iulie, societatea a fost cesionată, aparent formal învinuitului Răzvan Vasile Pop, care are antecedente penale pentru comiterea de furturi", se specifică în comunicat.

Din ancheta efectuată până în prezent de procurori reiese că, în perioada iunie - 2 august, cei trei, în calitate de reprezentanţi legali ai Dominan & Vereş SRL, au postat mai multe anunţuri pe internet şi în presa scrisă pentru recrutare de persoane în vederea angajării în străinătate cu contract de muncă.

"La aceste anunţuri au răspuns peste 400 de persoane cărora li s-a cerut câte 116 lei pentru evaluare psihologică, bani care au fost încasaţi de Jean Dominan. Ulterior, unui număr de 354 de persoane care au fost anunţate telefonic de către angajaţii societăţii, li s-a solicitat suma de 130 euro/persoană pentru transportul pe ruta Oradea - Bremen (Germania)", se mai arată în informare.

Conform clauzelor contractuale, sâmbătă, 3 august, la ora 20.00, persoanele doritoare de muncă în străinătate urmau să se deplaseze în Germania cu mai multe autocare puse la dispoziţie de societate. Însă la data şi ora menţionate, mijloacele de transport pentru deplasarea în Germania nu au mai ajuns, iar reprezentanţii respectivei societăţi comerciale nu au mai putut fi contactaţi sub nicio formă.

În urma unei percheziţii realizate la sediul firmei de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, reprezentanţii societăţii nu au putut prezenta niciun contract al societăţii cu o firmă din Bremen, pentru recrutare şi plasare de forţă de muncă şi nici vreun contract cu vreo firmă de transport persoane.

Ulterior datei de 16 iulie, când părţile sociale ale firmei au fost cesionate către Răzvan Vasile Pop, fostul administrator, Jean Dominan, a continuat să încaseze bani până în data de 23 iulie, dându-le în acelaşi timp indicaţii secretarelor firmei.

"Le-a cerut ca, din data de 24 iulie, să îi contacteze telefonic pe clienţii societăţii pentru a le comunica faptul că din data de 25 iulie 2013 se pot prezenta la firmă pentru încheierea contractelor de muncă pentru o fabrică din Bremen", spune comunicatul.

Dominan a fost arestat, duminică. Tot atunci, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au reuşit să-l prindă şi pe Vereş Richard,  care a şi fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca luni să fie prezentat procurorilor şi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Cât despre Pop, acesta este căutat, încă, de anchetatori. "Persoana nu a fost găsită pentru a fi audiată, deşi a fost citată cu mandat de aducere", se mai specifică în documentul semnat de prim-procurorul Vasile Popa.

Până la finalizarea anchetei, pentru recuperarea prejudiciului provocat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor trei suspecţi, precum şi înfiinţarea popririi asupra oricăror sume de bani din conturile bancare ale acestora, până la concurenţa sumei de 243.000 lei.

Cercetările sunt continuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 10 şi 20 de ani de închisoare.

Citiţi pe această temă şi articolul "Sentinţă în dosarul escrocilor care au înşelat 400 de oameni promiţându-le joburi în Germania. "Creierul" grupării – 10 ani cu executare!"