O tânără de doar 19 ani din comuna Diosig şi un orădean în vârstă de 26 ani au fost arestaţi preventiv, luni, la Curtea de Apel Oradea. Vlăduţ Gabriel Cheregi şi Rebeca Romocea erau căutaţi de autorităţile judiciare din Austria, unde sunt anchetaţi pentru trafic de migranţi. 

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, cei doi tineri au fost ridicaţi luni dimineaţă, într-o acţiune comună a poliţiştilor din Gepiu, Cefa şi a celor de la Compartimentul Urmăriri al Serviciului de Investigaţii Criminale Bihor.

"Autoritățile austriece au emis pe numele celor două persoane câte un Mandat European de Arestare", se precizează în comunicat. 

Informaţiile au fost transmise autorităţilor judiciare din România prin Biroul SIRENE - Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională. Potrivit documentelor, cei doi tineri din Bihor sunt bănuiţi că, în perioada 22 octombrie - 24 noiembrie anul trecut, au ajutat, contra cost, la intrarea unui număr foarte mare de cetăţeni străini în Austria.

În cazul Rebecăi Romocea, anchetatorii austrieci au stabilit că a făcut cel puţin 2 transporturi cu câte 23 de persoane, în timp ce lui Cheregi i se impută că ar fi făcut 4 transporturi similare, ambii pe ruta Serbia-Ungaria-Austria. Cei doi au transportat transfugii înghesuiţi într-un Mercedes Sprinter, în condiţii "chinuitoare, în şezut, fără banchete, în picioare, sau unii peste alţii", după cum se precizează în actele transmise la Oradea, precizându-se că cei doi orădeni au fost identificaţi după audierea unora dintre transfugi. 

Cheregi şi Romocea au fost prezentaţi, luni, în faţa unui procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a emis pe numele acestora ordonanță de reținere pentru 24 de ore. În aceeaşi zi, ei au fost conduşi la Curtea de Apel Oradea, unde judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus arestarea provizorie pentru ambii tineri, pe o perioadă de 15 zile, pentru ca anchetatorii să depună la dosarul cauzei traducerea în limba română a mandatului european de arestare. 

Judecătorul de drepturi şi libertăţi va lua în discuţie cererea de extrădare a autorităţilor austriece săptămâna viitoare.