Judecătoria Oradea a emis, luni, mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele unui tânăr de 18 ani din localitatea arădeană Mişca, şi a dispus cercetarea în libertate a unui adolescent de 15 ani din comuna Oşorhei, ambii anchetaţi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea sub acuzaţia de tâlhărie.

Din verificările procurorilor reiese că, la sfârşitul săptămânii trecute, cei doi, Marian Cristian Muţ şi Adrian George Frîntu, au atacat două orădence cărora le-au furat poşetele cu bani. Prima agresiune a fost comisă sâmbătă, la prânz, pe strada Schif Erno, unde Muţ şi Frîntu au smuls poşeta unei orădence în care aceasta avea bani şi un telefon mobil în valoare de 650 lei, iar cea de a doua duminică dimineaţă, în jurul orei 7, când au acostat o femeie pe strada Corneliu Coposu şi i-au furat o geantă cu bani şi bunuri de 350 lei.

Cei doi tineri au fost prinşi în aceeaşi zi, de agenţii de siguranţă publică şi patrulare din Oradea. În timpul audierilor, Muţ şi Frîntu şi-au recunoscut faptele, declarând senin că le-au comis ca să-şi facă rost de bani pentru păcănele şi ţigări.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, duminică, cei doi tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţie Bihor, iar ulterior, procurorii Parchetului Oradea, care supraveghează ancheta, au solicitat instanţei de judecată arestarea lor pentru 29 de zile.

Dacă în cazul lui Muţ Judecătoria Oradea a admis solicitarea de arestare, în privinţa adolescentului din Oşorhei instanţa a apreciat că acesta poate fi cercetat şi în stare de libertate.

"Deşi în cauză există probe şi indicii temeinice că ar fi săvârşit cele două fapte de tâlhărie, alături de inculpatul major, nu se impune arestarea preventivă. Minorul a recunoscut comiterea faptelor, este în îngrijirea părinţilor, ca urmare urmărirea penală se poate desfăşura în continuare cu acest inculpat în stare de libertate. De asemenea, apreciem că reţinerea inculpatului minor pentru 10 ore este suficientă pentru a-l conştientiza de urmările faptelor sale şi a-l împiedica să comită alte asemenea fapte pe viitor", se specifică în încheierea judecătorească.