Să se încaseze mai mult, dar să nu se majoreze nimic! Deşi municipalitatea va menţine anul acesta impozitarea la acelaşi nivel ca anul trecut, orădenii vor datora mai mult bugetului local.

Pentru că edilii au oroare de cuvântul "scumpire", Consiliul Local a hotărât în decembrie "indexarea" obligaţiilor fiscale ale orădenilor cu 2,5%, procentajul reprezentând rata inflaţiei. Dar asta nu e tot: locuitorii a 123 de străzi se "mută" de anul acesta cu case şi terenuri într-o categorie superioară de impozitare!

Plătiţi, vă rog!

Orădeni, sunteţi buni de plată! În decembrie 2013, Consiliul Local a hotărât re-zonarea fiscală pentru 123 de străzi care vor trece într-o categorie superioară de impozitare. Dacă în cazul clădirilor asta înseamnă o majorare a impozitului cu 4%, în ce priveşte terenurile creşterea va fi de 100%!

03 Ovidiu Muresan_2.jpgReprezentanţii municipalităţii susţin că măsura e cât se poate de corectă. "În spiritul unei politici de echitate între plătitorii de taxe, am considerat necesar să actualizăm zonarea fiscală acolo unde investiţiile publice, de la extinderi de reţele de apă şi canalizare până la asfaltări, dar şi cele private, cum ar fi extinderea reţelei de gaz sau construcţia de mall-uri, au ridicat calitatea vieţii", susţine viceprimarul Ovidiu Mureşan (foto). Atâta doar că de la teorie la practică e drum lung...

La mâna Primăriei

Realizată pentru prima dată în 2005 şi actualizată periodic, uneori chiar de două ori pe an, zonarea fiscală a celor 820 de străzi din Oradea stabileşte impozitele pe clădiri şi terenuri în funcţie de facilităţile de care beneficiază locuitorii acestora.

Arterele şi porţiunile de artere sunt împărţite în patru categorii de impozitare, de la zona periferică D la cea ultracentrală A, pe baza a 17 indicatori, mai mult sau mai puţin obiectivi. Spre exemplu, dacă existenţa reţelelor de apă, canalizare, iluminat public, drumuri şi apă este un criteriu clar şi indiscutabil, punctarea suplimentară a reţelelor de telefonie este cel puţin desuetă în era telefoanelor mobile, iar existenţa "în apropiere" a unor staţii de transport în comun e cât se poate de subiectivă.

Nu de alta, dar municipalitatea defineşte "o staţie în apropiere" ca fiind la 5 minute de mers, fapt pentru care distanţa variază în funcţie de cel care o parcurge. Dar orădeanul nu poate contesta reîncadrarea fiscală într-o categorie superioară pe considerentul că nu poate umbla pe cât de rapid crede Primăria...

Confortul se plăteşte

Oricum ar fi, în urma re-zonării fiscale, mii de locuitori de pe 123 de străzi, reprezentând 15% din arterele oraşului, vor datora de anul acesta mai mult bugetului local. Având în vedere extinderea reţelelor de apă, canalizare şi iluminat public, cartierul Grigorescu are cele mai multe străzi avansate într-o categorie de impozitare superioară: 21!

Topul este continuat de zonele Velenţa cu 18 străzi ca urmare a asfaltării şi amenajării de parcări, Calea Aradului cu 14 străzi în urma amenajării de parcuri şi extinderii de reţele de termoficare, precum şi Clujului, cu 13 străzi unde s-a introdus canalizarea pluvială şi s-au înfiinţat locuri de joacă. În Rogerius impozitarea va creşte ca urmare a îmbunătăţirii infrastructurii stradale, dar şi apariţiei unor zone comerciale noi precum Lidl şi Penny, în Nufărul datorită întubării Adonei, în Ioşia datorită parcurilor nou înfiinţate, iar în zona Piaţa Ţăranilor datorită extinderii reţelei de gaz.

În majoritatea cazurilor este vorba de avansarea într-o categorie imediat superioară, unde impozitele pe clădiri sunt cu 4% mai mari. Excepţie face strada Scurtă, ce leagă Cuza Vodă şi Rimanoczy Kalman, care a "sărit" două categorii de impozitare, locuitorii acesteia urmând să plătească dintr-un foc cu 8% mai mult datorită investiţiilor în zonă.

Dublu, am spus!

03 Eduard Florea_4.jpgAdevărata lovitură la buzunar o vor resimţi însă proprietarii de terenuri. "Dacă în cazul impozitelor pe clădiri legea vorbeşte de un coeficient de corecţie în funcţie de zonele fiscale, Codul Fiscal prevede în cazul impozitelor pe terenuri valori de impozitare fixe pentru fiecare zonă în parte, exprimate în lei pe hectar pe an", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Atâta doar că sumele prevăzute de lege se dublează de la o categorie la alta! Dacă pentru un hectar de teren intravilan cu construcţii în zona D impozitul este de 2.100 lei pe an, în zona C suma datorată urcă brusc la 4.400 lei, pentru ca în zona A să ajungă la 8.500 lei. Cum întreg cartierul Grigorescu a urcat de anul acesta din categoria de impozitare D în categoria C, locuitorii de aici se vor trezi cu impozitele pe teren majorate cu 100%.

"Dacă până anul trecut pentru 500 metri pătraţi de teren, cât are în general o parcelă în cartier, proprietarul datora 105 lei, de anul acesta va plăti 222 lei", spune directorul Florea. Iar asta pe lângă celelalte impozite locale care cresc prin indexarea cu rata inflaţiei.

Se majorează...

Oricât ar încerca reprezentanţii administraţiei locale să minimalizeze impactul impozitării asupra orădenilor, realitatea e că din 2014 aceştia plătesc mai mult bugetului local. Prin indexarea cu 2,5% populaţia va datora un impozit de 75 lei pentru o garsonieră, 134 lei pentru un apartament cu 2 camere şi 178 lei pe an pentru unul cu 3 camere. Sunt doar câţiva lei în plus, dar se adună!

Printre altele, vor mai creşte de la 16 la 21 lei taxa pentru eliberarea certificatului fiscal în regim de urgenţă, de la 60 la 100 lei taxa pentru păstrarea unui câine în adăpostul Grivei şi de la 50 la 150 lei taxa pentru transportul decedaţilor la capelele Cimitirului Municipal.

Şoferii vor băga şi ei mâna mai adânc în buzunare. Primăria a desfiinţat abonamentul de parcare pe o singură stradă, care costa 40 lei pe lună, şi l-a înlocuit cu unul de 60 lei valabil pe toate străzile oraşului. Cei care vor să renunţe la abonamente ar face bine să se mai gândească: municipalitatea a majorat şi amenda pentru parcarea neregulamentară de la 40 la 45 lei! Iar, după cum spun edilii, prioritatea pentru noul an este nu atât majorarea taxelor, cât o mai bună încasare a lor. De la fiecare după cum stă...


ÎN PLUS
1.000.000
de lei va încasa bugetul local numai din indexarea impozitelor pe proprietate cu rata inflaţiei


TAXE FREE!
"Impozitele" rămân în vacanţă

Orădenii care doresc să îşi achite dările la bugetul local încă din primele zile din 2014 vor trebui să mai aştepte. Ghişeele de lucru cu publicul din "piramida" Primăriei se vor deschide abia din 15 ianuarie, deoarece funcţionarii au nevoie de 7 zile pentru a opera în contul fiecărui contribuabil obligaţiile fiscale aferente noului an. În acest interval, la ghişee se vor încasa exclusiv taxe fără debit (adică nepurtătoare de penalităţi), cum sunt taxele de timbru, taxele pentru emiterea certificatelor fiscale şi amenzile de circulaţie plătibile în 48 de ore. Contribuabilii care au nevoie de certificate fiscale fără datorii dar nu şi-au stins obligaţiile faţă de bugetul local până la sfârşitul anului trecut pot face plăţile prin viramente bancare.

La fel ca în anii anteriori, după reluarea operaţiunilor de încasare, orădenii care îşi vor plăti integral dările pe anul în curs până la sfârşitul lui martie vor beneficia de o bonificaţie de 10% în cazul persoanelor fizice, respectiv 5% în cazul persoanelor juridice.