Procurorii DNA au descins miercurea trecută la Beiuş, unde au efectuat noi percheziţii la Primăria municipiului şi la locuinţa edilului liberal Adrian Domocoş, ridicând mai multe calculatoare şi documente.

Anchetatorii au scotocit mai bine de 11 ore pentru a strânge probe în dosarul în care este cercetat - ba chiar a fost şi reţinut 24 de ore - fostul primar Silviu Odobasianu. Din câte se pare, Domocoş calcă vârtos pe urmele înaintaşului său pesedist...

Percheziţii în paralel

Percheziţiile organizate, miercuri, la Beiuş, de procurorii anticorupţie Oradea, asistaţi de poliţiştii DGA Bihor, au avut ca scop strângerea de noi probe în dosarul "Top Construct", în care primarul municipiului, Adrian Domocoş, e bănuit că a aprobat decontarea ilegală a 750.000 lei pentru servicii care pe hârtie fuseseră executate, dar în realitate nu.

După cum a mai dezvăluit BIHOREANUL, dosarul, în care sunt cercetate deja 16 persoane, printre care funcţionari ai Primăriei Beiuş dar şi fostul primar Silviu Odobasianu, respectiv fostul viceprimar Viorel Iuhas, ambii PSD-işti, priveşte un prejudiciu total de 2 milioane lei creat bugetului de stat şi bugetului local prin decontarea unor lucrări de apă-canal neexecutate de firma Top Construct, administrată de omul de afaceri Ciprian Berindea.

Acţiunea de miercuri s-a desfăşurat între orele 6 şi 17, în paralel la Primăria Beiuş, la Compania de Apă Edilul şi la locuinţa primarului. Surse judiciare au declarat BIHOREANULUI că în clădirea Primăriei, percheziţiile s-au făcut în trei birouri (Administraţie, Amenajări şi Investiţii) plus cabinetul primarului, de unde anchetatorii au ridicat două unităţi de calculator şi un laptop, dar şi documente legate de contractul încheiat de administraţia locală cu Top Construct.

Oameni noi, obiceiuri vechi

Potrivit aceloraşi surse, Adrian Domocoş este suspectat de abuz în serviciu. Deşi avea cunoştinţă despre faptul că Top Construct nu a respectat contractul încheiat cu administraţia locală, încasând o mare parte din contravaloarea lucrărilor, fără să le mai execute, primarul liberal a reînnoit contractul şi, în plus, a facilitat noi plăţi către societate.

Lui Domocoş i se impută că, în octombrie 2008, la fel ca predecesorii săi, a transmis documente false la Ministerul Mediului, finanţatorul investiţiei, care atestau că Top Construct ar fi executat unele lucrări de apă-canal în valoare de 750.000 lei, bani care au fost viraţi de la bugetul de stat în contul administraţiei locale, pentru efectuarea plăţii.

Ca măsură de precauţie, suma a fost depusă în contul de garanţie de bună execuţie deschis pe numele firmei, de unde, însă, o zi mai târziu, a fost ridicată de administratorul Ciprian Berindea, în baza unui document contrafăcut.

16 urmăriţi penal

Deocamdată, procurorii au început urmărirea penală împotriva fostului primar Silviu Odobasianu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. La rândul său, afaceristul Ciprian Berindea este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave însă şi pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi spălare de bani, ultima acuzaţie vizând banii scoşi din bancă, şi pe care i-a cheltuit în interes personal.

Procurorii au început urmărirea penală şi faţă de Nicolae Virgil Pancu, şef de lucrări al firmei Top Construct Grup, Ioan Matei şi Nicolae Sotoc, diriginţii de şantier, Gelu Laurenţiu Hassan, responsabilul de proiect din cadrul Primăriei Beiuş, şi colegul acestuia din urmă, Emil Gheorghe Oaie - atunci şef Serviciu Investiţii (acum simplu funcţionar), membrii comisiei de recepţie - Olivier Negrău, Gigel Mihailovici (acum pensionar), Maria Ramona Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş, Octavian Codreanu (fost consilier local) - alături de preşedintele comisiei, fostul viceprimar din perioada 2004-2008, Viorel Iuhas, acum director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale Ape Crişuri.

A fost pusă sub urmărire penală şi Maria Ioana Nicolae, directoare economică a Primăriei Beiuş, acuzată de fals în declaraţii şi complicitate la abuz în serviciu şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, pentru declaraţiile pe proprie răspundere anexate documentelor măsluite cum că lucrările au fost executate iar actele reprezintă realitatea din teren. Pe de altă parte, procurorii DNA au pus-o sub învinuire şi pe directoarea sucursalei BRD care i-a eliberat lui Berindea cei 750.000 lei blocaţi în depozitul de garanţie de bună execuţie, fără să verifice veridicitatea documentului de care s-a folosit acesta şi în absenţa vreunui reprezentant al Primăriei Beiuş.

Dosar mare, fapte grave, nume multe şi sonore. De văzut dacă şi deznodământul va fi pe măsură...


ANUL ŞI DOSARUL
Cum se ia şpagă pe fundaţie

Este pentru a doua oară, în ultimul an, când procurorii DNA Oradea "calcă" Primăria Beiuş şi vila edilului Adrian Domocoş. Pe 3 septembrie anul trecut, procurorii DNA au percheziţionat biroul primarului şi locuinţa acestuia, ridicând tot documente şi unităţi de calculator, iar o zi mai târziu l-au şi pus sub învinuire pentru luare de mită şi spălare de bani, acuzându-l de colectarea de şpăgi prin propria fundaţie.

Procurorii au descoperit că fundaţia edilului, Asociaţia Fortuna Beiuş, a beneficiat de sponsorizări de la mai mulţi investitori care aveau nevoie de autorizaţii din partea Primăriei, printre aceştia numărându-se şi patronul cunoscutei firme Unicarm, Vasile Lucuţ, care şi-a ridicat în centrul Beiuşului magazin fără acte, pe bază de donaţii generoase. La acea vreme, procurorii DNA au găsit patru contracte de sponsorizare, în valoare totală de 59.000 lei, făcute pe numele Asociaţiei Fortuna Beiuş, acte pe care era menţionat explicit şi numele preşedintelui acesteia: Adrian Domocoş.

Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""