Fostul primar al municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, a fost încarcerat, vineri seară, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la detenţie în dosarul DNA Oradea, în care procurorii i-au trimis în faţa instanţei şi pe episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, pe administratorul Episcopiei, Mircea Constantin, şi pe contabila şefă Stela Iambor.

În acest dosar, în care DNA îi imputa fostului primar al Beiuşului că ar fi abuzat de funcţia publică pentru a obţine un spaţiu comercial de la Episcopia Greco-Catolică pe o chirie simbolică, promiţând, în schimb, scutirea imobilelor bisericii de la plata impozitului, Domocoş a fost condamnat definitiv la 5 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Anterior, Curtea de Apel Oradea îl condamnase la 7 ani de detenţie.

Episcopul, achitat

Instanţa supremă a mai decis, totodată, condamnarea la o amendă penală de 2000 lei a fostului auditor al Primăriei Beiuş, Daniela Petruţ, acuzată de mărturie mincinoasă în favoarea edilului şi achitată la Curtea de Apel, dar a menţinut toate celelalte dispoziţii ale sentinţei penale pronunţate de instanţa orădeană pe 9 februarie anul trecut.

episcopul Virgil BerceaCa atare, episcopul Virgil Bercea (foto) a fost achitat definitiv pentru toate acuzaţiile care i s-au imputat, şi anume pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul.

Soluţia este similară şi în cazul administratorului episcopiei, Mircea Constantin, care fusese inculpat pentru dare de mită, fals în declaraţii şi complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, dar şi în situaţia Stelei Iambor, contabilă şefă a Episcopiei, acuzată de fals în declaraţii, complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul.

Condamnări cu suspendare

În acelaşi dosar, au rămas condamnaţi la pedepse cu suspendarea sub supraveghere a executării: omul de afaceri George Bunea (5 luni de închisoare pentru fals în declaraţii), Florin Morgovan şi Doina Blaga, foşti inspectori ai Biroului Impozite şi Taxe din Primăria Beiuş (care au primit câte 2 ani şi 8 luni închisoare pentru abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul), secretarul Consiliului Local Beiuş, Viorel Mateaş (1 an şi 8 luni închisoare pentru fals intelectual şi instigare la fals intelectual) şi Ioan Uşvat, referent la Biroul Arhitectului Şef, inculpat pentru fals intelectual şi condamnat la 1 an închisoare.

Atât Curtea de Apel Oradea, cât şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins, ca nefondată, acţiunea civilă a părţii civile Consiliul Local al Municipiului Beiuş, constatând că Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea a achitat în întregime prejudiciul în cuantum de 260.290 lei, contravaloarea impozitelor şi taxelor locale datorate.

"Un triumf"

Avocaţii Episcopiei Greco-Catolice Oradea consideră soluţia instanţei "un triumf al actului de justiţie".

"După un calvar ce a durat patru ani şi care și-a pus amprenta asupra tuturor celor implicați, instanţa supremă a menținut soluția de achitare. Este un triumf al actului de justiție mai mult decât orice altceva", a declarat avocatul Bogdan Bodea.

Punctul de vedere a fost asumat şi de avocatul Alexandru Lele. "Întregul dosar a fost însăilat numai pentru raţiuni de atac la imagine, pentru intimidare şi pentru a se constitui într-o demonstraţie de forţă. Încet, cu pacienţă şi determinare, împreună cu colegii mei, Ioan Banciu şi Bogdan Bodea, am descusut întreaga urzeală ţesută în jurul clienţilor noştri de forţele care l-au împins la abuz pe procuror. Justiţia nu a putut fi indusă în eroare, cei trei reprezentanţi ai Episcopiei Greco-Catolice au fost declaraţi nevinovaţi", a spus şi avocatul Lele.