Donald Trump a devenit primul președinte din istoria Statelor Unite ale Americii care a fost pus oficial sub acuzare. Dosarul vizează banii pe care Donald Trump i-a plătit, prin interpuși, actriței porno Stormy Daniels, în timpul campaniei electorale din 2016, pentru a păstra secretă o veche aventură pe care cei doi au avut-o.

Confrom rfi.ro, procurorul districtual din Manhattan a decis, la recomandarea unui mare juriu din New York, să-l pună sub acuzare pe fostul președinte Donald Trump pentru falsificare de documente și încălcări ale legii electorale în timpul campaniei din 2016. Concret, 130.000 de dolari plătiți pentru tăcerea lui Stormy Daniels ar fi fost trecuți în registrele campaniei prezidențiale a lui Donald Trump la rubrica "taxe legale".

Plățile au fost făcute prin intermediul avocatului Michael Cohen, care a și depus mărturie în acest sens. 

Detaliile actului de acuzare nu se cunosc încă, dar ar putea fi făcute publice în zilele următoare.  În mod normal, documentul este sub sigiliu până în momentul inculpării oficiale de către judecător, în prezența acuzatului.  

Se așteaptă ca fostul președinte să se prezinte în fața autorităților newyorkeze în decursul săptămânii viitoare, cel mai probabil marți.

Hotnews.ro scrie că, în luna ianuarie a acestui an, procurorul democrat din Manhattan, Alvin Bragg, a încredințat acest caz unui mare juriu. În Statele Unite, un mare juriu este format din cetățeni trași la sorți care sunt responsabili să verifice în deplină confidențialitate dacă există suficiente dovezi pentru a lansa acuzații formale împotriva unui suspect, explică aceeași sursă. 

După ce a audiat mai mulți martori, marele juriu l-a invitat pe Donald Trump să vorbească la mijlocul lunii martie, însă fostul președinte a refuzat, în timp ce le-a cerut susținătorilor să protesteze față de o posibilă „arestare” a sa.

Marele juriu s-a întrunit joi în prezența a trei procurori responsabili de caz, potrivit New York Times, iar după mai multe ore de discuții s-a decis adoptarea unui rechizitoriu și punerea sub acuzare a lui Donald Trump.

Procurorii i-au contactat pe avocații fostului preșdinte american pentru a stabili când va apărea acesta în fața instanței din New York pentru a fi înștiințat oficial despre acuzațiile sale.

Dacă va refuza să participe, el ar putea fi arestat, dar ar fi necesară „extrădarea” lui din statul Florida, unde locuiește, la New York, fiecare stat având propriul său sistem judiciar.

Guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a anunțat pe Twitter că nu va fi foarte cooperant, deși Constituția îi interzice să se opună transferului său.

„Va fi fotografiat, amprentele lui vor fi înregistrate și Trump va fi prezentat unui judecător care îl va întreba cum intenționează să pledeze: cert este că va spune „nevinovat””, a comentat Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond, Virginia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!