Colecțiile Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea s-au îmbogățit cu 207 titluri de cărți scrise de autori evrei sau despre personalități ale acestei comunități, istoria ori cultura evreiască. În total, 9.370 de exemplare publicate de editura Hasefer, toate oferite cadou de Federația Comunităților Evreiești și pe care biblioteca bihoreană le distribuie în tot Bihorul.

O scurtă festivitate menită să marcheze această donație a avut loc duminică, în prezența președintelui comunităților evreiești din România, Silviu Vexler, a președintelui Comunității Evreilor din Oradea, Felix Koppelman, a președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și a primarului Oradiei, Florin Birta, amfitrioana evenimentului fiind directoarea instituției de cultură, Ancuța Șchiop.

Printre invitații la eveniment s-a numărat și managerul Spitalului Județean, fostul senator Gheorghe Carp.

„Un semn de respect”

După ce a mulțumit pentru această donație importantă, Șchiop a precizat că Biblioteca Județeană se asigură și că informațiile din toate aceste cărți ajung în cât mai multe locuri. Potrivit acesteia, o parte din cărți au fost deja trimise la bibliotecile comunale și orășenești din Bihor, la biblioteca Universității din Oradea, dar și la mai multe biblioteci școlare.

„Onorant pentru noi este faptul că putem contribui la răspândirea acestor informații despre comunitatea evreiască, la răspândirea adevărului despre lucrurile care s-au petrecut de-a lungul istoriei în comunitatea evreiască”, a declarat directoarea.

După ce le-a mulțumit și el donatorilor de carte, președintele CJ Bihor a subliniat rolul important pe care evreii l-au avut în istoria Oradiei. „Pentru Oradea, istoria nu poate fi scrisă fără istoria comunității evreiești. Orașul Oradea arată astăzi așa cum arată ca rezultat al creației de sute de ani a celor trei comunități importante, română, maghiară și evreiască, care și-au pus amprenta asupra orașului nostru de-a lungul acestei conviețuiri. Prezența mea și a domnului primar este un semn de respect pentru ceea ce a făcut comunitatea evreiască pentru orașul și pentru județul nostru”, a declarat Ilie Bolojan.

Liderul comunității evreiești din Oradea, Felix Koppelman, a precizat că, în prezent, această comunitate are realizări cu sprijinul autorităților locale, iar evreii sunt „niște cetățeni loiali acestei țări și mai ales loiali acestui județ, a cărui valoare trebuie să o ridicăm în continuu”.

Recomandări de lectură

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler (foto jos), totodată deputat în Parlamentul României din 2016, a explicat că, dintre cele 39 de comunități evreiești din România, cel mai des o vizitează pe cea din Oradea, și că este uluit de schimbările pe care le-a văzut în oraș în ultimii ani.

„Ce s-a întâmplat în Oradea, în Bihor, este pentru noi uluitor. Am venit prima dată aici când toate sinagogile din oraș erau o ruină. (...) Mă bucur să spun că n-am avut nicio contribuție la transformarea lor”, a declarat Vexler. A rememorat că, atunci când a intrat pentru întâia oară în Sinagoga Sion, azi transformată într-o impresionantă sală de evenimente, o scândură era pe post de geam, iar în interior păsările își făcuseră cuiburi.

Întrebat de BIHOREANUL ce le recomandă elevilor și studenților să citească, din titlurile donate, pentru a cunoaște comunitatea evreiască, Vexler l-a menționat pe Alexandru Șafran, un reputat teolog, istoric și scriitor evreu, mare-rabin și membru de onoare al Academiei Române, dar și revista „Studia et acta historiae Iudaeorum Romaniae”, unde istorici și cercetători publică rezultatele muncii lor. În paginile acestei publicații curioșii pot găsi informații despre Eva Heyman, fetița de 13 ani care, înainte de a fi deportată, a lăsat în urmă un jurnal scris în ghetoul din Oradea, ori despre arhitecții care au făcut palatele din centrul istoric al orașului de pe Crișul Repede.

La finalul evenimentului, Ilie Bolojan a reamintit că instituția pe care o conduce are în plan să reabiliteze și să digitalizeze Biblioteca Județeană, cu bani din PNRR, dar și că din 2022 alocă o finanțare anuală de 100.000 de euro pentru achiziția de cărți noi pentru toate bibliotecile din Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!