Aproape 4 tone de alimente, scutece, produse de igienă și alte lucruri necesare ucrainenilor care au rămas în țara lor, au ajuns din Bihor direct în Ucraina.

Lucrurile au fost donate de oameni din zona Beiușului și au fost transportate cu duba unei firme locale, care, având însemnele Crucii Roșii, a reușit să treacă granița.

„Sunt donații făcute doar sâmbătă. Am strâns ceea ce Crucea Roșie ne-a cerut: conserve, scutece, materiale de igienă, 300 de lipii și pâini. O singură persoană, care a vrut să rămână anonimă, a donat produse de 10.000 de lei, iar mulți alți beiușeni au făcut la rândul lor donații”, a declarat luni, pentru BIHOREANUL, Sorin Briscan, cel care, alături de beiușeanul Dan Popa, a transportat ajutoarele spre Ucraina.

Patron al unei fabrici de mobilă, Briscan a dus donațiile cu una dintre dubițele societății. „Ne-am dus cu o dubiță de 3,5 tone, plină”, a explicat el.

Cei doi voluntari din Beiuș au mers împreună cu reprezentanții Crucii Roșii Bihor la Sighetu Marmației (județul Maramureș).

„Nu sunt cordoane umanitare spre Ucraina, e greu de trecut dincolo, doar Crucea Roșie poate. Așa că au pus însemnele Crucii pe dubă și a trecut un reprezentant al Crucii Roșii din Ucraina. Chiar și așa a avut probleme pe drum, a fost nevoie de intervenția consulului român, dar până la urmă a reușit să ajungă într-un oraș aflat la 35 km de graniță”, a precizat Briscan.

Vameșii ucraineni permit mașinilor umanitare să intre în țară doar cu condiția să aibă garanția unui vehicul omolog care să preia marfa, astfel încât să nu înainteze foarte mult în țara aflată în plin război cu Rusia. Duba din Bihor era cât pe ce să fie întoarsă din drum tocmai pentru că n-a avut un vehicul care să preia produsele, dar până la urmă autoritățile ucrainene au lăsat-o să descarce într-o locație a Crucii Roșii.

De altfel, aceste restricții de acces în Ucraina fac ca transporturile de donații să fie greu de organizat, chiar dacă bihorenii donează multe produse. „Avem donații pregătite, ar mai trebui să facem un transport marți, altul joi, dar deocamdată nu știm exact când vom merge”, a mai spus Briscan.

Tocmai pentru eficiență, voluntarii din Bihor ar trebui să lucreze organizat și în strânsă conexiune cu Crucea Roșie, singura asociație care, deocamdată, poate ajuta direct oamenii rămași în Ucraina.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!