Circa 10.000 de români 10.000 de români şi-au făcut rezervări pe litoral pentru prima săptămână din iunie.

La preţurile din 2019

Obligaţi să stea în casă timp de două lună pentru a preveni răspândirea epidemiei de COVID-19 românii se grăbesc să îşi reia viaţa după programul normal. Dacă se poate, cu o vacanţă.

"Litoralul este, ca în fiecare an, destinaţia – vedetă, circa 10.000 de rezervări pentru prima săptămână de după 1 iunie, iar recomandările şi studiile promovate de reputaţi medici şi cercetători, conform cărora apa mării ar distruge virusul, transformă vacanţa la mare, anul acesta, în terapie şi medicament", a declarat pentru Digi 24, preşedintele Federaţiei Asociaţiei pentru Promovare Turistică din România, Corina Martin.

Preşedintele FAPT a afirmat că hotelierii nu vor majora tarifele deşi au fost obligaţi să facă investiţii pentru protecţia clienţilor.

Tarifele pentru luna iunie vor varia între 180 lei pe cameră cu mic dejun pe noapte în Eforie, 200 lei pe cameră cu mic dejun în hotel de trei stele la Mamaia şi circa 300 lei pentru un apartament pe noapte în Mamaia.

"Lunile iulie şi august se anunţă deja foarte aglomerate, cu tarife pe care le regăsim acum mai mici chiar decât anul trecut, în timp ce iunie şi septembrie au oferte cu adevărat speciale", a spus Corina Martin.

Potrivit estimărilor FAPT anul acesta românii vor prefera să îşi petreacă vacanţa în ţară din măsuri de siguranţă având în vedere epidemia noului coronavirus.

Pierderi de 240 milioane euro

Ideea ca turiştii care până acum îşi petreceau vacanţele în străinătate să aleagă destinaţii din ţară îi încurajează pe hotelierii români să spere că vor mai acoperi din pierderile înregistrate în ultimele luni.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, citat de Agerpres, industria de profil a înregistrat în ultimele trei luni pierderi consistente.

 "Estimăm o pierdere de circa 6 milioane de înnoptări, ceea ce duce undeva la 240 de milioane de euro pierdute în lunile martie – aprilie – mai", a declarant Călin Ile.

Potrivit preşedintelui FIHR operatorii din turism şi-au asumat cheltuieli consistente pentru a putea funcţiona în condiţii de siguranţă.

"Costurile de conformare igienico – sanitară sunt undeva la 50 de euro per angajat. Acestea sunt costuri care, la această oră, sunt asumate de investitor", a spus Ile.

Hotelierii au investit în materiale de protecţie pentru a le oferi turiştilor siguranţa necesară pentru petrecerea unei vacanţe plăcute după data de 1 iunie.

Operatorii din turism îşi doresc redeschiderea piscinelor şi zonelor de agrement începând din 15 iunie urmând ca, în funcţie de evoluţia epidemiei noului coronavirus, să poată trece treptat după 1 iulie şi la organizarea de evenimente în interior.