Peste o mie de orădeni au fost sâmbătă la cumpărături, sau doar ca să se plimbe ori să mănânce mititei în Piața 100, în prima zi de deschidere după două luni de restricții de circulație.

S-a deschis!

Piața s-a deschis la ora 6, când comercianții au început să își expună marfa, iar primii clienți au apărut cam două ore mai târziu. În jurul orei 11, orădenii roiau deja în jurul tarabelor cu antichități, haine vechi și încălțăminte, precum și a spațiilor cu biciclete, grătare, topoare și alte nimicuri.

Înainte de amiază, platoul era plin de marfă pe mai bine de jumătate din suprafață. Bărbații încercau scule, mânuindu-le din încheietură ca să simtă cum se așază în palmă, iar femeile ridicau bluze în soare pentru a le identifica eventuale defecte sau să le poată admira mai bine imprimeul.

Orădenii erau relaxați și încercau să profite la maxim de o zi însorită, chiar dacă bătută de un vânt rece.

Viața cu coronavirusul...

Cumpărătorii s-au obișnuit cu amenințarea coronavirusului. Lumea se lasă termoscanată de oamenii de ordine de la intrare, fără comentarii, dar nici nu se omoară cu protecția. Unul din zece trecători dacă poartă mască, iar dintre aceștia mulți o țin atârnată pe bărbie ca să poată vorbi, fuma ori mânca.

Cum tot al treilea chioșc de mâncare s-a deschis. Cumpărătorii așteaptă mâncarea la geamul gheretei, în miros de mititei și cârnați prăjiți.

Lumea trece vorbind nimicuri, amatori de chilipiruri negociază cu vânzătorii, mame obosite își caută nici ele nu știu ce, ca să își înveselească ziua, în vreme ce copii purtați de mână cască ochii la toată lumea aceasta mare și pestriță.

„Alegeți, alegeți, 2 lei bucata, poftiți! Haideți fetele, băieții, 2 lei la haine, bagă-teee!”, strigă un tânăr lângă taraba sa. O femeie îi dă replica din celălalt capăt al pieței: „2 lei, totul! Vino la haineee!”.

Încet, atmosfera de talcioc, cu arome de prăjeli, oameni înghesuindu-se unii în alții și reclame strigate peste tarabe, își recapătă suflul reținut în ultimele două luni...

„Oamenii sunt reticenți”

Piața 100 a fost închisă începând din 17 martie. „După o așteptare de două luni, este o surpriză plăcută. Deși e prima zi, este destul de multă lume în piață. Nu sunt la fel de mulți ca într-o sâmbătă obișnuită, dar avem speranța că piața va funcționa la aceleași condiții și la capacitatea de dinainte de suspendarea activității”, a declarat directorul Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica.

Potrivit directorului, într-o zi normală de sâmbătă în piață intră cam 3.000 de vizitatori, de trei ori mai mulți decât în ziua redeschiderii.

„Sunt mai puțini vizitatori decât de obicei. Primul motiv este că abia la începutul săptămânii am anunțat redeschiderea, iar în al doilea rând oamenii sunt reticenți să iasă din casă. Mai sunt și alte motive, șantierul de lângă piață, aglomerația, dar pe parcurs lucrurile se vor regla”, zice Andrica.

„Bine că s-a deschis...”

În ciuda numărului mai mic de clienți, comercianții sunt bucuroși. „Am vândut mai puțin de jumătate decât într-o zi obișnuită, dar bine măcar că s-a deschis. Mâine vor fi sigur mai mulți”, spune un vânzător de vechituri.

Comercianții care aveau locul în piață rezervat pe bază de abonament se bucură că și-au reluat activitatea, cu atât mai mult cu cât în primele două weekend-uri sunt scutiți de plata taxei, în contul celor două săptămâni din martie în care nu au putut vinde pentru că piața a fost închisă.

Până în iunie, când este de așteptat ca toate spațiile comerciale să fie deschise, iar terasele să își întindă mesele pe asfalt pentru a îmbia cumpărătorii la un mititel sau un suc, au încă timp să își împrospăteze stocul de marfă.

După cum se vede, conviețuirea cu noul coronavirus va deveni, treptat, ceva normal...