Săptămâna trecută, fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, abia încarcerat după o condamnare definitivă pentru corupţie, a fost eliberat ca urmare a unei contestaţii în anulare formulate împotriva sentinţei.

Reuşita acţiunii, a descoperit BIHOREANUL, s-a datorat unei grave erori comise tocmai de cei care au pronunţat-o: magistraţii Curţii de Apel Oradea.

Cu executare

Curtea de Apel l-a condamnat pe Vonea, pe 5 decembrie, la 3 ani şi 6 luni de detenţie în celebrul dosar în care era acuzat că "rezolva" contra-cost absenţe, note, examene la liceu şi la Universitate, ba chiar şi promovarea unor examene în grade didactice.

Pe 17 decembrie, avocatul său, Alin Nastea, înregistra o contestaţie în anulare a deciziei de condamnare, cale extraordinară de atac posibilă, conform Codului penal, doar în situaţii excepţionale: dacă, de pildă, judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi ori în absenţa avocatului ales al inculpatului, dacă instanţa nu a audiat inculpatul deşi acesta a fost prezent la proces, dacă unul dintre judecători s-a aflat în stare de incompatibilitate ş.a.m.d.

Celeritate maximă

Şi mai interesantă a fost urmarea: deşi cererea a primit termen de judecată pentru 13 februarie 2019, în ziua înregistrării acesta a fost preschimbat, cazul fiind dezbătut pe loc, în 17 decembrie. Un complet a admis-o în principiu, programând soluţionarea pe fond a cauzei pe 28 decembrie, şi a dispus "punerea de îndată în libertate" a lui Vonea, suspendând mandatul de executare a pedepsei.

Deşi legală, punerea în libertate într-o astfel de împrejurare este neuzuală, cu atât mai mult cu cât judecarea argumentelor condamnatului urma să se facă în scurt timp. De altfel, ultima asemenea decizie a fost luată în urmă cu 8 ani, în beneficiul unui violator din Budureasa, Viorel Bodin, eliberat din Penitenciar după condamnare. Patru judecători au ajuns atunci în vizorul DNA, pentru suspiciuni de corupţie, în final neconfirmate.

Judecător incompatibil

BIHOREANUL a descoperit care e motivul grabei de acum: în cazul Vonea, s-a comis o eroare judiciară! Concret, judecătoarea Adela Condrovici, unul dintre cei doi magistraţi din completul care l-a trimis după gratii, a fost în incompatibilitate deoarece soluţionase şi contestaţiile inculpatului la măsurile preventive dispuse de Tribunalul Bihor în timpul urmăririi penale, fapt interzis de Codul de procedură penală.

"Judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate participa în aceeaşi cauză la procedura de cameră preliminară, la judecata în fond sau în căile de atac", spune legea, reglementarea fiind menită să elimine suspiciunea că, de pildă, prin soluţionarea unei măsuri preventive, magistratul şi-ar fi format deja o opinie şi ulterior nu ar putea soluţiona cazul în mod obiectiv.

Nerespectarea prevederii constituie abatere disciplinară, a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Bogdan Alexandru. "Am luat act de situaţia prezentată, vom prezenta materialul conducerii Inspecţiei Judiciare, care va analiza şi va decide dacă se impune sesizarea din oficiu".

Tăcere

Culmea e că, potrivit procedurilor de lucru, înainte să intre în dezbateri, dosarul trece prin mai multe mâini: un grefier verifică tocmai posibilele incompatibilităţi ale judecătorilor care urmează să soluţioneze cauza şi le sesizează preşedintelui Secţiei penale printr-un proces verbal. Apoi, actele sunt verificate şi de completul de judecată, în acest caz unul "de top", căci alături de Condrovici din complet a făcut parte şi Mihail Udroiu, membru în comisia de elaborare a Codului de procedură penală şi formator la Institutul Naţional al Magistraturii. Mai departe, incompatibilitatea putea fi sesizată în timpul dezbaterilor atât de procuror, cât şi de avocat. Abia cel din urmă a făcut-o, la 2 săptămâni după încarcerarea clientului său!

În aceste condiţii, e foarte probabil ca Vonea să rămână în libertate, căci atât soluţia de condamnare, cât şi mandatul de executare a pedepsei vor fi anulate, iar procesul se va relua la Curtea de Apel.

Căutat pentru a confirma informaţiile, Răzvan Vonea a pasat discuţia către avocatul Alin Nastea, dar acesta a refuzat orice declaraţie. Nici reprezentanţii Curţii de Apel nu au vrut să lămurească problema. Biroul de presă a refuzat să transmită un extras al soluţiei pe motiv că "nu este redactată", iar judecătoarea Adela Condrovici şi preşedinta instanţei, Laura Băican, au transmis, prin purtătorul de cuvânt, că nu pot face declaraţii despre un proces aflat în curs de judecată. Doar că acest lucru se întâmplă din cauza lor...