După ce vinerea trecută reprezentanţii PDL din Consiliul Local s-au abţinut de la votul a 8 proiecte europene pe motiv că nu cunoşteau proiectele de hotărâre, reprezentanţii PDL au ţinut să se explice.

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, la sediul partidului, reprezentanţii grupului de PDL din Consiliul Local au declarat că nu vor vota niciodată proiecte de hotărâri pe marginea cărora nu au apucat să se consulte. "Nu mi se pare normal să votez un material doar pentru că e pe borderou şi un întreg Consiliu Local să stea o jumătate de oră să vină materialele doar pentru ca o anumită direcţie din Primărie să apuce să îşi facă temele", a declarat Dorin Corcheş, liderul grupului PDL.

Atacul consilierului local a vizat direct angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, care, datorită volumului mare de lucru şi a termenelor de predare strânse, au introdus cele 8 proiecte de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei la circa o jumătate de oră după începerea dezbaterilor.

Reprezentanţii grupului PDL spun că volumul mare de muncă nu este o scuză. "Noi am înţeles că au lucrat foarte mult, că joia de la ora 2 noaptea a fost toată Direcţia Management la lucru, dar la şedinţa pe comisie au venit numai cu două proiecte şi tot ce ne-au spus a fost că vor mai fi încă opt sau zece, iar la subiectul cu modernizarea pieţei Rogerius nici domnul Andrica (n.r. Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public) nu ştia ce să ne spună", a spus, la rândul său, şi consilierul Cristian Ile.

"Nu mai este nevoie de Consiliul Local"

Democrat-liberalul a acuzat că prin astfel de practici Primăria transformă Consiliul Local într-un apendice inutil. "Dacă stau bine să mă gândesc, Direcţia de Management niciodată nu şi-a depus materialele la timp. Nu e în regulă să ni se arunce tot timpul în faţă: "Votaţi pentru că este pentru binele oraşului". Dacă e aşa înseamnă că nu mai este nevoie de Consiliul Local şi poate să facă Executivul ce vrea", a spus Ile.

PDL-iştii au spus că normal ar fi fost ca, având în vedere elaborarea cu întârziere a materialelor, primarul Ilie Bolojan să convoace o şedinţă extraordinară pentru a doua zi. "Nu suntem împotriva proiectelor de dezvoltare a oraşului. Noi am eram dispuşi să facem o şedinţă extraordinară în cursul zilei de sâmbătă iar vineri la prânz să convocăm specialiştii partidului ca să ne pronunţăm în cunoştinţă de cauză", a spus Corcheş.

Geotermia e mai ieftină!

Liderul grupului PDL a afirmat că datorită grabei, deliberativul local poate lua decizii greşite care vor afecta oraşul pe termen lung. "Avem ca exemplu proiectul cu CET-ul, pe foarte mulţi bani, de pe urma căruia vom suferi cu toţii", a declarat consilierul, punctând că, în loc să construiască o centrală nouă pe gaz, municipalitatea ar fi trebuit să investească în resursa de apă geotermală. "Utilizând resursa de apă geotermală la capacitate maximă, am asigura 70-80% din necesarul municipiului. Nu avem date finale, dar sigur nu ar fi nevoie de 70 milioane euro, ci maxim 10%", a spus Corcheş.

Pedelistul a afirmat că PDL Bihor a comandat un studiu cu privire la oportunitatea folosirii geotermiei la termoficarea oraşului, iar rezultatele acestuia vor fi făcute publice în curând.

Cele opt proiecte adoptate vinerea trecută de Consiliul Local la propunerea DMPFI, fără să beneficieze şi de votul PDL, au fost depuse pe 31 ianuarie pentru finanţare transfrontalieră pe axa România-Ungaria şi vizează atragerea a 14 milioane de euro. Din aceşti bani municipalitatea vrea, între altele, să reabiliteze blocurile operatorii de la Spitalul Municipal şi Spitalul Judeţean, să contruiască drumul expres din strada Ecaterina Teodoroiu, să transforme dealul Ciuperca într-o grădină publică, să reabiliteze trei biserici orădene, sinagoga neologă şi să construiască un centru de afaceri pe amplasamentul pieţei Rogerius.