Aşa tată, aşa fiu. Tribunalul Bihor a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Dorinel Edu şi al fiului său, ambii cercetaţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor pentru devalizarea propriilor firme, fraudarea bugetului de stat dar şi pentru spălare de bani.

Potrivit unui comunicat făcut public, vineri, de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Dorinel Edu este acuzat de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.

Afaceristului i se impută că, în perioada 2007 - 2008, respectiv, noiembrie 2010 - decembrie 2012, ca administrator al firmelor Eduflor Construct SRL, Romaro Impex SRL şi Doriconstruct SRL, a înregistrat în mod repetat în evidenţa contabilă a celor trei societăţi comerciale facturi care atestă operaţiuni nereale, respectiv achiziţii de bunuri şi prestări servicii de la firme fantomă, respectiv Cosbric SRL, Belcecris SRL, Pan Internaţional SRL, Iovera Construct SRL, Biu Blue SRL şi Pasante SRL.

Valoarea achiziţiilor efectuate de către învinuitul Edu Dorinel în numele Eduflor Construct, Romaro Impex şi Doriconstruct, de la cele şase firme ,,fantomă" depăşeşte suma 36.600.000 lei.

"Pentru a crea aparenţa unui circuit comercial legal, a efectuat plata contravalorii achiziţiilor prin transfer bancar din conturile societăţilor proprii direct în conturile firmelor fantomă, în scopul disimulării originii ilicite a sumelor plătite astfel. Ulterior, din conturile firmelor "fantomă", banii au fost retraşi în numerar de către administratorii acestora, în baza unor documente justificative fictive şi restituite ulterior, tot în numerar lui Edu, personal sau prin intermediari", se specifică în comunicatul Parchetului Bihor.

Pentru retragerile de numerar efectuate de către reprezentanţii firmelor ,,fantomă", Edu i-a ,,recompensat" cu un procent din suma de bani retrasă. În final, banii erau reintroduşi în circuitul comercial, sub formă de creditare firmă sau achiziţii de bunuri.

"Prejudiciul estimat de către inspectorii fiscali din cadrul cauzat bugetului general consolidat al statului, reprezentând TVA şi impozit pe profit, depăşeşte suma de 14.200.000 lei", se mai specifică în comunicat.

În cazul lui Viorel Edu, fiul afaceristului, anchetatorii au reţinut doar evaziune fiscală. Tânărul de 29 de ani e acuzat că, în perioada iunie 2011-iulie 2013, în calitate de administrator al firmei Prodora SRL Oradea, acesta a înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli aferente unor operaţiuni ce atestă achiziţii de prestări servicii nereale - chirie utilaje pentru construcţii, sau lucrări de săpături mecanice, zidărie, turnat beton, cofrat, armar, etc - de la societăţile Multiproiect Consult SRL, Abrucris Cons SRL, Pasante SRL, Fidelus SRL, Macnetic Con SRL, în valoare de peste 1,8 milioane lei.

La fel ca tatăl său, Viorel Edu, a plătit contravaloarea achiziţiilor sau serviciilor prin transfer bancar din conturile Prodora SRL în conturile celor cinci firme fantomă iar ulterior, sumele au fost retrase de către administratorii societăţilor respective, în numerar, în baza unor documente justificative fictive şi restituite tot în numerar afaceristului, personal sau prin intermediari.

Pentru retragerile de numerar efectuate de către reprezentanţii firmelor ,,fantomă", Viorel Edu i-a ,,recompensat" cu un procent din sumele retrase.

Prin manevrele frauduloase, afaceristul a păgubit şi bugetul de stat cu 676.435,64 lei, din care 282.860,64 lei reprezintă impozit pe profit şi 393.575 lei, TVA.

Potrivit poliţiştilor SIF, reprezentanţii firmelor "fantomă" au fost aleşi de cei doi constructori din rândul unor persoane tinere, de până în 23 de ani, cu condiţie socială precară, fără niciun fel de cunoştinţe în domeniul construcţiilor de şantier ori în domeniul administrării societăţilor sau contabilităţii.

Unul dintre ei, Claudiu Ţărău, administratorul Magnetic Con SRL, a fost reţinut şi arestat alături de Dorinel respectiv Viorel Edu, pentru complicitate la evaziune fiscală, valoarea facturilor emise de firma sa către societatea lui Edu, Prodora SRL, ridicându-se la 355.502 lei.

"În cauză, urmează a fi identificate bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor, care urmează a fi puse sub sechestru judiciar, în vederea recuperării prejudiciului", se mai specifică în comunicat.