La loc comanda! Francisc Gabera, poliţistul de frontieră din Borş care, băut la volan, a încercat astă primăvară să fugă de agenţii rutieri şi cu maşina, şi pe jos, până când a fost imobilizat şi încătuşat, rămâne cu dosarul penal.

Deşi procurorii au vrut să-l ierte şi au renunţat la urmărirea penală în cazul său, Judecătoria Oradea a desfiinţat soluţia şi le-a cerut să continue cercetările. Motivul? Instanţa a statuat, printre altele, că asemenea incidente cer "o ripostă mai fermă din partea organelor judiciare"...

Poliţist în cătuşe

BIHOREANUL a scris de curând despre soluţia controversată dispusă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea în dosarul penal deschis pe numele lui Francisc Gabera, un agent operativ în PTF Borş inculpat pentru consum de alcool la volan după un incident produs în primăvară, în noaptea de 24 martie. La volanul unui Audi, Gabera a fugit de agenţii rutieri, care l-au urmărit în trafic, dar şi pe jos, printre blocuri, în final fiind nevoiţi să-l încătuşeze ca să-l mai "liniştească" şi să-l poată duce la analize de sânge. 

Făcut public de poliţişti, cazul a ajuns iniţial în ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea de unde a fost preluat apoi de Parchetul Curţii de Apel. Iar aici, deşi practica procurorilor este să trimită în judecată toţi şoferii cu alcoolemie de peste 0,8 la mie, prag peste care fapta e infracţiune, în cazul lui Gabera anchetatorii au renunţat la urmărirea penală pe motiv că nu prezintă interes. 

Fuşereală la Parchet 

Ordonanţa de renunţare la urmărirea penală a fost semnată pe 21 septembrie de procurorul Ovidiu Naghi (foto), numit recent şef peste Secţia Urmărire Penală, funcţie pe care de un an o deţinea cu delegaţie. În document starea de fapt fusese descrisă lapidar, fără niciun amănunt despre urmăriri şi cătuşe, ca şi cum ar fi fost un caz banal, în care poliţistului de frontieră "i s-a solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest", iar "după mai multe încercări eşuate, inculpatul a fost condus la Serviciul de Medicină Legală". Aici a fost găsit cu o alcoolemie de 1 la mie la prima analiză, făcută la o oră după incident, şi cu 0,88 la a doua, la ora 2.13.

Chiar şi motivul pentru care s-a renunţat la urmărirea penală a fost descris în doar 6 rânduri: pe de o parte, pedeapsa pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului este de maximum 5 ani, zicea procurorul, dar alcoolemia nu a fost atât de mare, Gabera a condus noaptea, pe şosele neaglomerate şi, deci, faptele ar fi prea mărunte ca să cheltuie banii statului cu un proces penal. 

Tupeu de grănicer

O cu totul altă părere a avut, însă, judecătorul Ioan Racolţa de la Judecătoria Oradea, chemat să analizeze soluţia lui Naghi. Verificând actele din dosar, magistratul a stabilit că procurorul a apreciat greşit criteriile care stabilesc existenţa interesului public în urmărirea unei cauze, neavând în vedere întreaga stare de fapt şi atitudinea lui Gabera.

În soluţie, judecătorul dezvăluie amănunte care nu au fost făcute publice de poliţişti după incident. Şi anume că atunci când, după cursa de pe şosele, Gabera a oprit în faţa blocului său şi a coborât din maşină, a refuzat să le înmâneze poliţiştilor actul de identitate, arătându-şi doar legitimaţia de serviciu, cel mai probabil în speranţa că va fi tratat "ca între colegi". Cum acest lucru nu s-a întâmplat, frontieristul a luat-o la goană, prin gangul unui bloc, după care a fost prins de poliţişti. 

Nici în timpul audierilor frontieristul nu a fost mai cooperant. Gabera a pretins chiar că "nu se pune problema să fi condus el autoturismul", căci la volan ar fi fost soţia sa, care "tocmai a ajuns din oraş", şi tot ea a parcat şi maşina în dreptul blocului, după care a plecat. Dovedit cu camerele de supraveghere că el a fost la volan, a invocat dreptul la tăcere.

Se justifică "o ripostă"

Atitudinea recalcitrantă a lui Gabera, faptul că a încercat să fugă de răspundere şi să-i inducă în eroare pe agenţii rutieri "sunt de natură să imprime faptei un grad de periculozitate care justifică o ripostă mai fermă din partea organelor judiciare", a scris judecătorul Racolţa în soluţie. 

Totodată, magistratul a subliniat, aşa cum a scris şi BIHOREANUL, că majoritatea cauzelor similare au ajuns în instanţă, unde judecătorii au dispus soluţii de condamnare, de cele mai multe ori la plata unor amenzi penale sau soluţii de amânare a aplicării pedepsei închisorii ori a amenzii penale. Cât despre grija procurorului pentru banul public, magistratul a constatat că urmărirea penală este în mare parte finalizată şi, deci, argumentul nu se justifică. 

Urmarea? Judecătorul a respins cererea de confirmare a renunţării la urmărire penală, pe care a şi desfiinţat-o, trimiţând dosarul înapoi la Parchet, unde a "aterizat" tot pe biroul procurorului Naghi, chemat să-şi dreagă "lucrarea"...