Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au deschis dosar penal pentru distrugere din culpă în cazul incendiului care a mistuit hala veche din Piaţa Cetate, cercetările fiind pornite deocamdată doar pentru faptă, deoarece pompierii nu au transmis rezultatele verificărilor desfăşurate pentru stabilirea cauzelor care au dus la izbucnirea focului.

Potrivit unei informări transmise de procurori la solicitarea BIHOREANULUI, în caz "se desfăşoară cercetări sub aspectul infracţiunii de distrugere din culpă prevăzută în articolul 255 aliniatul 1 din Codul penal", adică distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuințare, din culpă, a unui bun, chiar dacă acesta aparține făptuitorului, în cazul în care fapta este săvârșită prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc și dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Procurorii au reţinut că în urma incendiului pornit în noaptea de 18 iulie, în jurul orei 1, au fost distruse prin incendiere clădirea, acoperişul "şi mai multe bunuri ale unor persoane fizice şi juridice ce se aflau în interiorul şi exteriorul clădirii". 

Anchetatorii au explicat în comunicatul transmis că în prezent nu au suspect în cauză şi nu au primit concluziile specialiştilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, "raportul acestora fiind necesar pentru stabilirea cauzelor declanşării incendiului şi, ulterior, pentru identificarea persoanelor responsabile". 

Contactată de reporterul BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, Camelia Roşca, susţine că în acest caz comisia de anchetă constituită pentru stabilirea cauzelor incendiului nu şi-a finalizat verificările. "Sunt situaţii în care ancheta poate dura chiar şi o jumătate de an", spune Roşca. 

Hala monument istoric din Piaţa Cetate a fost distrusă integral într-un incendiu produs în noaptea de 17 spre 18 iulie, urmând să fie reconstruită şi integrată în proiectul de modernizare a Pieţei Cetate care va demara anul viitor. Lucrările vor fi cofinanţate din fonduri europene prin programul Interreg România - Ungaria 2014-2020. Valoarea totală eligibilă a proiectului pentru Oradea se ridică la 6,5 milioane euro, sumă care nu cuprinde costurile parcării subterane.