Percheziţiile de miercuri ale poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice în dosarul fraudei de 2,5 milioane de lei provocate de reţeaua coordonată de Flaviu Morda, fost comisar al Gărzii Financiare Bihor, s-au terminat în cătuşe pentru acesta din urmă, pentru prietena sa, Alina Marioara Opriş (ambii în foto) şi pentru alţi trei oameni de afaceri din judeţele Hunedoara, Covasna şi Olt.

Cele 5 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, iar poliţiştii spun că joi urmează să fie prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Ancheta a pornit ca urmare a unei sesizări făcute de inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală Oradea, cei cinci fiind bănuiţi că au simulat achiziţii fictive de produse din carne prin societăţi comerciale din ţară şi le-au facturat apoi, tot fictiv, către firme din Cehia şi Italia.

DIn investigaţiile efectuate de poliţişti, reţeaua era coordonată de fostul comisar al Gărzii, administrator al firmei MGV Faktor SRL Oradea, şi de prietena acestuia, Alina Marioara Opriş, asociat unic la aceeaşi societate. Cei doi au creat circuitul evazionist în perioada mai 2013 - aprilie 2014, ca să asigure sustragerea de la plata TVA aferentă comercializării pe piaţa internă a unor  produse agroalimentare achiziţionate din spaţiul intracomunitar, prin intermediul unor societăţi comerciale reprezentate de cei trei complici reţinuţi.

Potrivit unui comunicat făcut public, joi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, prejudiciul provocat bugetului consolidat al statului, prin deducerea ilegală a TVA, este de 2.620.182 lei, iar pentru 1.350.000 lei au fost instituite măsuri asiguratorii, aplicându-se sechestre asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de cei în cauză.

UPDATE. În finalul audierilor desfăşurate, joi, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorii au decis ca cele 5 persoane să nu mai fie prezentate instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă ci să fie anchetate în continuare sub control judiciar, măsură dispusă pentru o perioadă de 60 de zile.