Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au finalizat ancheta în dosarul şpăgii de la vama Halmeu şi au dispus trimiterea în judecată a cinci din cele şapte persoane cercetate în dosar, se arată într-un comunicat făcut public, marţi, de Biroul de Presă al DNA.

Astfel, omul de afaceri Liviu Florian, acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă, Ion Savu, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă, Ioan Niţu, fost angajat al unui magazin Duty Free din Vama Halmeu, acuzat de două infracţiuni de cumpărare de influenţă, au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv în timp ce Florin Feher, acuzat de complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi Nicoleta Dobrescu, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Halmeu, inculpată pentru cumpărare de influenţă, vor fi judecaţi în stare de libertate.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada septembrie 2009 - februarie 2010, Liviu Florian a pretins şi primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Halmeu, 130.000 de euro promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă şeful Vămilor, Radu Traian Mărginean, pentru ca acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.
„Liviu Florian a intervenit la Mărginean prin intermediul învinuitului Eugeniu Petrescu. Ca urmare, prin ordinul din data de 22 septembrie 2009 semnat de şeful Vămilor, Nicoleta Dobrescu a fost delegată până la 31 decembrie 2009 în funcţia de şef birou vamal la Biroul Vamal Halmeu, delegare ce a fost prelungită până la 23 februarie 2010, în lipsa unui interviu sau a unui concurs public", se arată în comunicatul DNA.

Dobrescu a obţinut o parte din suma de 130.000 euro prin contracte de amanet şi împrumut bancar iar restul cu ajutorul lui Ioan Romeo Niţu şi Florin Feher, care au colectat banii de la cămătari şi traficanţi de ţigări, suma de 21.000 euro fiind acordată chiar de Niţu.

„Prin acest ajutor, Feher şi Niţu au urmărit să obţină sprijinul inculpatei Dobrescu pentru a introduce în ţară ţigări în mod nelegal, după delegarea acesteia în funcţia de şef birou vamal", se mai specifică în comunicatul DNA.

Banii au ajuns la Florian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu şi Ioan Niţu.

Ulterior, în cursul lunii martie 2010, cu ajutorul lui Ion Savu, Liviu Florian a pretins de la Nicoleta Dobrescu 300.000 de euro promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lngă Radu Mărginean şi îl va determina s-o numească definitiv în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Însă pentru că Dobrescu nu a mai putut strânge banii, ea nu a mai fost numită în funcţie.

Pe 3 februarie 2011, după demararea anchetei DNA, care s-a derulat cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pe termen de 24 de ore a lui Liviu Florian, Ion Savu şi Ioan Niţu iar o zi mai târziu, aceştia au fost arestaţi pentru 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior. O săptămână mai târziu, procurorii DNA Oradea l-au pus sub învinuire şi pe Radu Traian Mărginean. În aceeaşi zi, orădeanul a fost demis din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale a Vămilor printr-o decizie a premierului Emil Boc.

Marţi, 22 martie, procurorii DNA au anunţat finalizarea anchetei în cazul a cinci din cele şapte persoane implicate în dosar şi trimiterea în judecată a acestora. Faţă de Radu Traian Mărginean şi Eugeniu Petrescu, ancheta a fost disjunsă iar cercetările sunt continuate la Serviciul teritorial Oradea al DNA.