Un dosar de corupţie în care fostul director de investiţii de la Apele Române Vasile Ofimiaș este acuzat de DNA Oradea de o mită de aproape 9 milioane de lei, ca să ajute mai multe firme să obțină contracte de îndiguiri, a fost restituit procurorilor de un complet al Camerei preliminare a Curţii de Apel Oradea. Judecătorii le reproşează anchetatorilor vicii de procedură în timpul anchetei.

Concret, instanţa a stabilit că dosarul, înaintat instanţei în 2017, a fost clasat iniţial în 2014 de fostul şef al DNA Oradea, Marius Iancu, şi redeschis câteva săptămâni mai târziu de succesorul său la funcţie, Ciprian Man, în condiţiile în care acest lucru ar fi fost atributul şefului ierarhic superior, în aceasată situație şeful Secţiei de urmărire penală a structurii centrale din DNA. 

Totodată, prin soluţia adoptată, completul format din judecătorii Ovidiu Musta şi Rareş Şerban a exclus, ca nelegale, interceptările realizate în baza unui mandat de siguranță națională, dar şi probele derivate din acestea. 

Încheierea Curţii de Apel Oradea este definitivă. 

Clasat şi redeschis

Dosarul de corupţie este unul pornit în 2011 de fostul şef al DNA Oradea, Marius Iancu, şi a fost clasat, iniţial, în 2014, din lipsă de probe. Ancheta a fost reluată, însă, în acelaşi an, după ce succesorul lui Iancu la funcţie, procurorul Ciprian Man, a infirmat soluţia şi a primit avizul Tribunalului Satu Mare pentru repornirea cercetărilor.

Investigaţiile în acest dosar au fost realizate de fostul procuror DNA Adrian Muntean, acum şef al Parchetului Marghita, care, în 2017, a dispus trimiterea în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani a lui Vasile Ofimiaş, atunci director al Departamentului Dezvoltare, Investiţii şi Achiziţii din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, acuzându-l că a încasat aproape 9 milioane de lei, mită, ca să ajute mai multe firme să obțină finanțare europeană pentru contracte de îndiguiri. 

În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei şi Eugen Laurean Popa, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită, în formă continuată, Ioan Ciocan şi Maria Angela Ciocan, administratori ai SC River Shore SRL, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Gheorghe Fedorca, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată, dar şi societatea River Shore SRL, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Şpagă mascată

În rechizitoriul întocmit, Muntean arăta că, în perioada 2009 - 2011, Ofimiaş ar fi primit 6,4 milioane de lei de la Eugen Laurean Popa, iar prin intermediul societăţii paravan SC River Shore SRL, un autoturism marca Volvo (în valoare de 43.999 euro), un teren în suprafaţă de 8.800 mp situat în localitatea Budureasa, în valoare de 82.000 lei, şi alte 2,3 milioane lei.

În schimbul banilor, Ofimiaş trebuia să protejeze două societăţi comerciale, să obţină contracte prin încredinţare directă, să avizeze suplimentarea devizelor de lucrări şi să urgenteze alocarea sumelor de bani necesare finanţării.

Directorul ar fi încasat mita mascat, printr-o firmă paravan la care era angajat nepotul său, Gheorghe Fedorca, firmă care a subcontractat "lucrări de defrișare, terasamente pentru supraînălțări diguri, procurarea și montarea de geocompozit" de la societăţile protejate. Pentru a disimula provenienţa şpăgilor, firma cu pricina, River Shore SRL, a emis 12 facturi fiscale care au fost achitate de oamenii de afaceri, suma totală, de 4.153.996,90 lei şi 62.000 euro, fiind apoi cheltuită pentru achiziţionarea de case, terenuri, autovehicule şi alte bunuri în favoarea lui Ofimiaş.

Dosar "feliat"

Dosarul fostului director de investiții de la Apele Române a fost desprins dintr-un dosar mai mare, în care fusese cercetat pentru corupţie fostul ministru a Mediului Borbely Laszlo, şi în care Parlamentul a respins în două rânduri cererea DNA de avizare a urmării penale. În respectiva cauză, a fost condamnat, însă, doar consilierul fostului ministru, Szepessy Szabolcs, la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru complicitate la trafic de influență

În prezent, Borbely este consilier de stat la cabinetul prim-ministrului Ludovic Orban şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă.