Două aeronave Boeing 737 ale companiei aeriene naţionale Tarom aduc, miercuri, pe Aeroportul Internaţional din Oradea noi materiale sanitare necesare pentru spitalele din oraş în lupta împotriva noului coronavirus.
Prima aeronavă a aterizat, la ora 15, pe pista aeroportului orădean.
Din China, via Kazahstan
Este vorba despre 20 de tone de combinezoane şi măşti, dar şi mănuşi, ochelari de protecţie, botoşei, bonete, halate impermeabile etc. Fiecare aeronavă Boeing este încărcată cu câte 10 tone de echipamente, achiziţionate şi plătite de Primăria Oradea şi de Spitalul Judeţean.
"Au decolat de pe aeroportul din Shanghai - China, fac o escală de realimentare cu kerosen în Kazahstan şi, după aproape 14 ore de zbor, vor ateriza pe aeroportul din Oradea. Primul va ateriza în jurul orei 15, al doilea la noapte, târziu", a anunţat, după prânz, pe Facebook, primarul Oradiei, Ilie Bolojan.
Edilul a mai precizat că materialele "fac parte din contractul de import din care am mai adus la sfârşitul săptămânii trecute 37 de tone de materiale sanitare".
"Dacă totul va fi în regulă, a treia aeronavă Boeing 737 va aduce până la sfârşitul acestei săptămâni ultimul transport, încă 10 tone de materiale sanitare. Vom fi asiguraţi cu materiale sanitare pentru toate spitalele şi pentru toţi cei care sunt în linia întâi în judeţul Bihor", a precizat Bolojan.
"Respect!"
Primarul Oradiei le-a mulţumit celor care s-au implicat pentru a se asigura că aceste materiale indispensabile ajung în oraş.
"Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit şi au susţinut ca aceste produse vitale să ajungă în siguranţă la noi: transportatori, celor care ne-au garantat plăţile, autorităţilor care ne-au susţinut, donatorilor şi tuturor celor care au dat o mână de ajutor. Vom face un raport în detaliu în zilele următoare, după ce toate livrările vor fi făcute, cu privire la cantităţi, tipuri de materiale şi preţuri. Toate costurile vor fi prezentate în mod transparent. În tot cazul, oamenii din linia întâi au echipamente, iar economiile realizate de spitale şi primărie sunt consistente. Doi oameni au o contribuţie majoră la acest import: Gheorghe Carp - directorul Spitalului Judeţean şi Mihai Jurca - directorul APTOR. Respect!", a transmis edilul.
Materiale de 3,1 milioane de dolari
Miercuri, în jurul orei 15, pe Aeroportul Oradiei se aflau, pentru a primi primul transport aerian, dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor locale pe perioada stării de urgenţă, împreună cu consiliera primarului Ilie Bolojan, Anca Grama, şeful serviciului administrativ din Primărie, Mircea Oaie, şi Mihai Jurca, directorul APTOR.
"Valoarea materialelor achiziţionate din China (aduse cu TIR-uri şi aeronave) a fost de 3,1 milioane de dolari, plus cheltuieli de transport şi logistică", a precizat, la faţa locului, dr. Gheorghe Carp.
Potrivit acestuia, în cadrul achiziţiei ajung în total în Oradea 75 de tone de echipament, care vor fi suficiente pentru "încă două luni – două luni şi jumătate", şi care sunt destinate spitalelor implicate în eforturile anti-Covid.
Toată cantitatea este transportată de la Aeroport cu un autotren pus la dispoziţie de compania orădeană Rozoti, iar produsele urmează să fie depozitate şi apoi distribuite beneficiarilor.
În competiţie cu state, la jumătate de preţ
Atât dr. Carp, cât şi Mihai Jurca, de la APTOR, au precizat că achiziţia "s-a făcut de către municipiul Oradea în competiţie cu alte state" şi că "Oradea a reuşit să le cumpere fără intermediari la preţuri mai mici decât au făcut-o reprezentanţii unor state", ba chiar la jumătate din preţurile pieţei europene.
"Comparând preţurile care se practică în România şi în Europa, cred că am luat la sub jumătate. O să aveţi şi comparaţiile (n.r. – pe site-ul Spitalului Judeţean), o să arătăm şi preţurile cu care se achiziţionează în momentul de faţă echipamente", a spus dr. Carp.
În acest demers, oraşul a fost sprijinit de reprezentanţii unei companii din Parcul Industrial care are unităţi de producţie şi în China.
Prima aeronavă a aterizat la ora 15 pe Aeroportul Internaţional Oradea: