În plin proces de extindere la nivelul întregului judeţ, Compania de Apă Oradea (CAO) se confruntă cu un val de procese pe care are toate şansele să le piardă. "Firmele Construcţii Bihor şi Acvatot SRL au cerut insilvenţa companiei pentru neplata lucărilor executate anul trecut. Banii trebuiau plătiţi de Ministerul Mediului, noi am făcut nenumărate solicitări, inclusiv la premierul Emil Boc, dar fără niciun rezultat", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul CAO, Ovidiu Gavra.

Investiţia la care face referire managerul e în valoare de 46,5 milioane de euro şi vizează, printre altele, extinderea cu 108,2 kilometri a reţelelor de apă, cu 140,7 kilometri a reţelelor de canalizare menajeră şi cu 99,5 kilometri a canalizării menajere. 70% din costuri urmau să fie alocate de Ministerul Mediului, iar diferenţa urma să fie suportată de CAO, dintr-un credit BERD.

"Datorită faptului că Ministerul Mediului nu şi-a respectat angajamentele privind finanţarea proiectului, Compania de Apă nu a avut posibilitatea achitării obligaţiilor de plată faţă de societăţile comerciale de construcţii cu care a încheiat relaţii contractuale şi în 2009 ritmul de execuţie a lucrărilor a scăzut, ajungându-se chiar la oprirea acestora", a spus directorul.

În prezent compania datorează nu mai puţin de 11,8 milioane de lei către nouă firme de construcţii. Dintre acestea, Construcţii Bihor a dat societatea în judecată şi a obţinut o sentinţă prin care CAO este obligată să achite restanţe de 850.384 de lei, iar Acvatot SRL a revendicat în instanţă suma de 1,2 milioane de lei. "Procesul cu Acvatot nu a fost încă finalizat şi am deschis şi noi proces împotriva firmei. Conform contractului, fie că şi-a primit sau nu banii, firma era obligată să termine lucrările până la sfârşitul lunii aprilie, dar nu a făcut-o", a mai spus directorul.

Banii pe apartament!

Cele două procese nu sunt singurele pe care CAO riscă să le piardă. Ovidiu Gavra a mai spus că societatea a fost acţionată în judecată de unul dintre proprietarii de apartamente din blocul turn de pe strada Tudor Vladimirescu. "Moşincat Voichiţa şi Constantin au dat compania în judecată şi cer nu mai puţin de 256.000 de euro ca despăgubiri pentru nedarea la timp în folosinţă a blocului. Pentru că am înţeles că unul dintre ei este judecător, e clar când va câştiga CAO acest proces la Oradea", a spus ironic Gavra.

Blocul turn din strada Tudor Vladimirescu a fost început pe vremea lui Ceauşescu, dar după revoluţie construcţia a fost abandonată din lipsă de fonduri, deşi apartamentele au fost cumpărate de noii proprietari cu banii jos. Compania de Apă Oradea a fost chemată în judecată în calitate de moştenitor al fostei Regii Autonome de Gospodărire Comunală şi Locativă, care a început construcţia imobilului.

"Eu sunt de acord că acei oameni trebuie să fie despăgubiţi pentru că nu şi-au primit locuinţele la timp, dar nu cred că actuala CAO ar trebui să plătească banii aceia, ci statul român, care nu a acordat finanţarea la timp", a declarat Gavra.

Directorul a declarat că în toate cele trei cazuri nu este corect ca societatea să plătească în locul statului. "Noi am fost aici doar acarul Păun şi până la urmă, dacă va dispune instanţa, aceşti bani vor fi plătiţi din buzunarele orădenilor, ceea ce nu este normal".

Şi totuşi, premiată

trofeu new millennium award 01.jpgCulmea ironiei, în paralel cu procesele cu care se confruntă, CAO a primit în decembrie 2009, la Madrid, trofeul internaţional pentru excelenţă în servicii "New Millennium Award".

Selectarea celor 42 de companii câştigătoare s-a făcut în baza informaţiilor furnizate de nu mai puţin de 7.000 de membri ai Trade Leader's Club din 112 ţări. CAO a fost aleasă pentru rezultatele obţinute în anul 2009 în reducerea pierderilor de pe reţea, protecţia mediului şi calitatea apei.