Două focare de pestă porcină africană au fost descoperite în nordul judeţului Bihor, a anunțat marți Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.

În urma analizelor efectuate în laboratoarele naţionale acreditate au fost diagnosticate două noi focare de PPA (pesta porcină africană) la porcii domestici din localităţile Adoni, comuna Tarcea, şi Şimian, comuna Şimian.

Astfel, au fost impuse mai multe măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, inclusiv restricții de mișcare.

Totodată, specialiştii DSVSA au efectuat dezinsecţia spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

"Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", a transmis instituţia.

DSVSA Bihor precizează că acestea sunt singurele focare active de pestă porcină africană din judeţul nostru, iar virusul nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia.

Reprezentanții instituției mai atrag atenţia asupra consecinţelor economice generate de apariţia pestei porcine şi cer sprijinul şi înţelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse în cazul apariţiei unui focar de PPA.

În ceea ce priveşte prezenţa bolii la porcii mistreţi, DSVSA a anunţat că în judeţul Bihor 24 de fonduri de vânătoare sunt afectate de pesta porcină africană, în ultima perioadă situaţia epidemiologică a acestora fiind neschimbată.

La începutul acestei luni, DSVSA Bihor a ridicat toate restricţiile sanitare veterinare, în toate localităţile judeţului, după ce stinsese şi ultimul focar de pestă porcină africană, în localitatea Căpâlna.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!