După ce împreună cu alţi colegi a prezentat câteva proiecte ale Universităţii privitoare la cercetare şi la taberele de care vor beneficia studenţii orădeni în această vară, rectorul Cornel Antal a fost nevoit, miercuri, să facă faţă unui tir de întrebări referitoare la propriul trecut, în condiţiile în care s-a descoperit că, recent, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii l-a identificat ca informator al fostei poliţii politice din regimul comunist.

Cornel, zis "George"

La 3 mai 2011, în baza unei Note de Constatare din 6 septembrie 2010, CNSAS a emis o Adeverinţă potrivit căreia rectorul Universităţii Oradea a avut timp de doi ani o relaţie specială cu Securitatea, care l-a recrutat pentru a obţine informaţii despre colegii săi de serviciu, asigurându-i chiar şi un nume de cod care să-i protejeze identitatea reală.

"Domnul Antal Crăciun Cornel este titular al dosarului fond reţea nr. R 303712. Domnia sa a fost recrutat la data de 30 octombrie 1986, pentru încadrarea informativă a personalului Aerobazei Utilitare din Cluj Napoca. A semnat un Angajament, având numele conspirativ George", se arată în Adeverinţa CNSAS.

De asemenea, documentul consemnează că Antal, pe atunci şef al Sectorului Tehnic al Bazei Aviaţei Utilitare din Cluj, "a fost abandonat din reţea la data de 1 iunie 1988" şi că "Direcţia de Specialitate nu a identificat documente transmise Securităţii de către domnul Antal Crăciun Cornel".

Informator, nu colaborator

BIHOREANUL l-a întrebat pe rector de ce nu a făcut publică relaţia sa cu Securitatea fie imediat în 1990, fie în urmă cu patru ani, când a semnat o declaraţie notarială pe proprie răspundere conform căreia nu a colaborat cu fosta poliţie politică, din ce motiv şi în ce condiţii a semnat angajamentul în faţa Securităţii, cum a ajuns să poarte nume conspirativ şi pe cine a turnat din spatele acestuia.

Antal, însă, a adoptat poziţia unui inocent, dând vina pe situaţia dinainte de 1989, când ar fi fost obligat să colaboreze cu Securitatea în virtutea funcţiei pe care o deţinea. "Problema are două aspecte, unul de legalitate şi unul de moralitate", a spus Antal, susţinând că a aflat despre angajament abia acum, de la jurnalişti. "Din punct de vedere legal, nu am încălcat legea. CNSAS a stabilit că nu am fost colaborator al Securităţii", a spus rectorul, apărându-se cu concluzia din act, şi anume că "domnului Antal Crăciun Cornel nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii".

În ce priveşte "partea de moralitate", rectorul a susţinut că nu poate fi învinuit, deoarece "aşa erau vremurile pe atunci", în comunism.

"Din obligaţie, nu din plăcere"

Antal a spus că la mijlocul anilor '80, Aerobaza Utilitară din Cluj era supravegheată din partea Securităţii de Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă (USLA), "nu de alte structuri, de poliţie politică", şi că "de fiecare dată după ce cineva deturna un avion ca să fugă în străinătate urmau anchete, iar eu şi colegii mei eram obligaţi să mergem la Securitate şi să dăm declaraţii. Eram obligaţi, nu am făcut-o din plăcere", a spus rectorul.

El a susţinut - contrar celor stabilite de CNSAS - că n-a semnat niciun angajament cu Securitatea şi că nu a avut niciun nume conspirativ, toate declaraţiile semnându-le cu numele real, fără a "turna" pe nimeni. "Nu eu mi-am ales numele conspirativ, probabil Securitatea mi-a dat acest nume. Am şi fost abandonat după doi ani, probabil nu eram destul de bun pentru ei", a mai spus Antal, concluzionând că şi-a făcut doar datoria. "Şi azi, dacă aş afla că cineva vrea să deturneze un avion, aş proceda la fel, şi acum aş anunţa autorităţile, din simţ civic", a afirmat el.

Ţine de funcţie

Cornel Antal a afirmat că singurul lucru pe care îl cunoaşte despre relaţia sa cu Securitatea este adeverinţa de la CNSAS şi a susţinut că nu a primit nota de constatare în baza căreia aceasta a fost emisă, şi care conţine - de fapt - toate amănuntele privind informaţiile furnizate de el Securităţii.

Rectorul a afirmat că a fost foarte ocupat cu treburile administrative ale Universităţii, dar va contesta "în zilele următoare" nota de constatare a CNSAS ce atestă că fusese racolat şi că avea nume conspirativ, urmând să se adreseze în acest scop Curţii de Apel Bucureşti.

De asemenea, întrebat dacă se va suspenda din funcţia de rector până la un verdict final al justiţiei, care poate să-i fie defavorabil şi poate constata că a fost colaborator al Securităţii, Antal a respins această variantă, abordând chiar un ton indignat. "De să fac asta? Numai pentru că vreţi dumneavoastră?", a spus Antal.

La insistenţele BIHOREANULUI, rectorul a promis totuşi că "dacă se va constata că am fost colaborator, e clar că nu vom mai vorbi de pe această poziţie", sugerând astfel că îşi va da demisa. O demisie, însă, oricum obligatorie în atare condiţii, legea interzicând ocuparea unor asemenea funcţii de către persoanele care au colaborat cu Securitatea...