Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au finalizat ancheta şi au dispus trimiterea în judecată a celor trei hoţi care au furat armele din apartamentul notarului orădean Florin Pană, sub acuzaţia de furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, a anunţat, luni, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra.
Andrei Claudiu Benea, 30 de ani, Marius Vasile Junc Cioban, 32 de ani, Ionuţ Radu Ştefănică, 33 de ani, sunt acuzaţi că, în luna ianuarie, au pătruns în locuinţa notarului, situat la etajul 8 al unui bloc, de unde au sustras sume în lei şi valută, cinci arme şi cartuşe.

"Cei doi au ajuns pe acoperişul blocului, după ce în prealabil au forţat lacătul de la uşa de acces pe acoperiş, apoi au legat o sfoară de una dintre cele două guri de aerisire şi au coborât la geamul de la baia de serviciu, pe care l-au deschis forţat şi au intrat. Din dormitor au luat cheia dulapului rastel de unde au furat armele, muniţia şi suma de bani. Ulterior, autorii au intrat în camera mare a imobilului, de unde au sustras un aparat foto şi o sumă de bani", a declarat procurorul.

Identificaţi de martori

Din start, Cioban, Ştefănică şi Benea au fost în cercul suspecţilor, fiind recunoscuţi, în seara spargerii, în timp ce se aflau în barul Delice de pe strada Nufărului, administrat de notar. Totodată maşina lui Cioban a fost observată staţionând, cu portbagajul ridicat, timp de mai multe minute, în faţa blocului, demarând ulterior în trombă, fapt ce a atras atenţia unei femei care se afla în faţa clădirii.

Căutate mai bine de opt luni de poliţişti, armele notarului, dar şi cagule, respectiv două revolvere letale cu glonţ şi unul cu gaz, precum şi muniţia aferentă acestora au fost găsite pe 2 septembrie în timpul unei acţiuni de amploare a poliţiştilor orădeni într-o ascunzătoare improvizată din gospodăria unui bărbat din comuna Tinca, Ienei Csaba.
În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că obiectele au fost transportate în Tinca de către Cioban, Benea şi Ştefănică. Audiaţi, aceştia au refuzat să facă vreo declaraţie. Procurorii au reuşit, totuşi, să le dovedească faptele, printre probele împotriva lor fiind convorbirile telefonice pe care le-au purtat între ei ulterior comiterii spargerii şi care au fost interceptate de anchetatori.

"Nu-s bandiţii"

Aşa s-a aflat, de pildă, că cei trei au încercat să vândă armele prin intermediul unui orădean plecat în Italia, Ciprian Dumitrel, cu care erau prieteni din 2006 şi care s-a întâlnit cu ei în cursul lunii iunie, spunându-i că le au "din ceva combinaţii" pe care le-au făcut în Arad.

Ulterior, Cioban l-a sunat în mai multe rânduri pe Dumitrel, interesându-se dacă i-a găsit cumpărător. Una din aceste convorbiri a avut loc pe 6 iulie.

D- Mâine plec la mare.
C- Te doare în p...ă, hî?
D- Da, în pix.
C- Mă, ţi-am zis de alea, mi-ai făcut rost de client?
D- Da măi omule bun! Acuma nu pot să întreb tot fraierul.
C- Păi, nu întreba pe toţi fraierii, ştii tu pe cine să întrebi.
D- Da amu oleacă că nu-s toţi bandiţii pe acasă. Când vin acasă, acuma se apropie să vină toţi acasă ş-apoi vedem noi.
C- No bine, grasu.
D- Nu pot amu şi mă duc la tot prostu că mă leg singur.
C- Aşa-i, nu, mai bine decât aşa mai bine dă-l în p...a mea.
D- Dacă cade ceva, dar nu ştiu cum. Ia şi le fă o poză.
C- Să-ţi trimit?
D- Nu s-o trimiţi. O faci şi o scoţi la imprimantă. O ţii tu acolo undeva acolo pitită şi când vin eu să mi-o dai. Nu trimite că dacă nu se ştie ce, înţelegi? Sau poţi s-o trimiţi.
C- Da ţi-o trimit pe telefon, mă boule!
D- Nu, nici pe telefon. Nu, lasă să mă duc eu la un centru de internet. Tu ia şi o fă cu un aparat şi bagă-ţi-o în calculator. Când ştii ceva, ştii?
C- Şi ţi-o trimit pe net.
D- Şi când mă duc la ceva de acesta, salon de net, te sun şi mi-l trimiţi. Ai acasă net? Da acasă îl trimiţi?
C- A, nu vrei acasă! Eu de la mine de acasă să trimit la tine pe acolo.
D- Nu mă, te duci la un salon din acesta mă!
C- Aşa da, mă, aşa da, măi!
D- Hă?
C- Aşa da, măi!
D- Nu, ţi-am zis că mă duc şi eu la un salon, te duci şi tu. Bine nenea?

"Adă sarsanaua"

Ulterior, Cioban a mai încercat să plaseze armele, de fiecare dată cerându-i lui Ienei, cel la care le lăsaseră, să i le aducă.

CIOBAN: Ă... pă când vii tu în oraş?
IENEI: Ă... săptămâna asta cătră sfârşit, vineri sau sâmbătă, nu ştiu amu.
CIOBAN: Da?
IENEI: Ăhă.
CIOBAN: No, fii atent aicea! Ă... când vii, adu-mi... sarsanaua aia verde, geanta aia verde!
IENEI: Da!
CIOBAN: Cu tot ce-i în ea!
IENEI: Da, da, da, da!
CIOBAN: Bine? Da' numa aia!
IENEI: Bine! Bine, bine, bine!
CIOBAN: Tre' să fie nişte căciuli de iarnă, nişte...
IENEI: Bine, bine, bine, bine!
CIOBAN: Bine, ţucu-te?
IENEI: Da, da! da, da, da!
CIOBAN: Bine, nenea!
IENEI: No! Ă... te ţingălesc eu, bine?
CIOBAN: Bun, nenea, hai! Ne-auzim!
IENEI: Bun! Bun! Ne-auzim!

"Vai dă p... mea"

Pe 2 septembrie, imediat după găsirea armelor, Ştefănuţ şi-a sunat prietena, pe Ana Maria Vidican, care i-a povestit ce s-a întâmplat, spunându-i că s-au găsit ,,alea din ianuarie", adică armele furate.

ŞTEFĂNUŢ: ...la televizor?
VIDICAN: Pă TVS.
ŞTEFĂNUŢ: M-o arătat şi pă mine?
VIDICAN: Nu...! Da n-o dat nume.
ŞTEFĂNUŢ: Aha.
VIDICAN: O arătat şi apartamentul aci când l-o spart şi o... o... o luat şi interviu la un vecin după scară. Şi-o arătat acolo, la... Înţelegi unde?
ŞTEFĂNUŢ: Ăhă.
VIDICAN: Şi ce-o găsit, o arătat.
ŞTEFĂNUŢ: O găsit mult?
VIDICAN: Pfuuu! Alea!
ŞTEFĂNUŢ: Pfuuu! (nu se înţelege)...
VIDICAN: Şi-o zis că 2 îs reţinuţi şi... pentru 24 dă ore şi că... ă...îi trimite la judecătorie şi că unu e căutat. Adică tu!
ŞTEFĂNUŢ: Ăhă.
VIDICAN: Înţelegi?
ŞTEFĂNUŢ: Da!
VIDICAN: Ştii ce-o găsit, nu?
STEFĂNUŢ: Ce?
VIDICAN: Nu ştii?
STEFĂNUŢ: Nu!
VIDICAN: Vaaai!
STEFĂNUŢ: Alea d-atuncea?
VIDICAN: D... d...d...din ianuarie!
STEFĂNUŢ: Vai dă p... mea! No, bine, hai că vorbim!

"Să ia unul"

Pe 7 septembrie, după găsirea armelor, Ştefănică a încercat să-l convingă pe Ienei să facă în aşa fel încât "să fie bine" pentru toţi, sugerându-i să ia el fapta asupra sa, urmând ca restul să-l ,,sprijine", pe perioada detenţiei:

IENEI: Mă, nici eu nu ştiu ce să spun ce să faci, cum să faci.
STEFĂNUŢ: Deci să fie bine pentru toţi vreau.
IENEI: Şi eu!
STEFĂNUŢ: Aia zic. Să facem să fie bine. Mai bine unu decât toţi.
IENEI: Da...
STEFĂNUŢ: No, eu-s băgat?
IENEI: Nu prea!
STEFĂNUŢ: Nu prea? Cine-i băgat?
IENEI: Da' nimeni. Toţi suntem şi nu suntem.
STEFĂNUŢ: Îh...tu să-mi zici, că eu să fac bine, deci o să fie la toţi bine. N-are rost să fim toţi grămadă. Decât toţi, mai bine unul şi ne-ajutăm toţi. Îl ajutăm toţi pe-ăla. Decât să fim toţi grămadă acolo ca fraierii.
IENEI: Da'păi nu?
STEFĂNUŢ: Înţelegi?
IENEI: Di... di ce-or venit la mine, no?! Hai c-am dat eu, hai c-am dat eu, no...bun! Hai că...că...mă dă pe mine. Bun! Mă dă pe mine! Hai că dau eu în primire.
DOMN: Da' tu n-ai făcut nimic!
DOMN: No, hai zic să nu fie nimeni...să nu fie tăţi, să fie numa' unu. Ce p.... mea?! Să...nu suntem fraieri, mă! Să ne vindem unu pe altu'!
IENEI: Îhî!

"Mă mai învârt pe aici"

Tot din convorbirile telefonice s-a aflat că cei trei s-au ocupat de trafic de ţigări netimbrate procurate de la magazinele de tip "Duty Free", de pe graniţa de nord a tării, pe care ulterior le comercializau prin intermediul a trei magazine din Tinca. La fel şi faptul că, în noaptea de 9/10 iulie, au spart apartamentul unei orădence de unde au furat bijuterii, un laptop şi un autoturism Volkswagen abia adus în ţară, ale cărui chei le-au găsit de asemenea în apartament.

Cei doi au pregătit lovitura şi au aşteptat lăsarea nopţii ca să acţioneze.

ŞTEFĂNUŢ- Alo.
CIOBAN- No, îi plecat acesta tot aşa.
ŞTEFĂNUŢ - Da?
CIOBAN- Da, nu-i nimeni.
ŞTEFĂNUŢ - Ne apropiem?
CIOBAN - Ce?
ŞTEFĂNUŢ - Sau mai stăm un pic?
CIOBAN- Mai stăm, hă, hă, hă!
ŞTEFĂNUŢ - No, hai înapoi.
CIOBAN- Pe la vreo doişpe. Nu, mă mai învârt pe aici, nu mă mai duc încolo.
ŞTEFĂNUŢ - Da pregăteşte amu alea, ştii tu!

Potrivit procurorilor, bijuteriile le-au plasat la scurt timp după spargere, prin intermediul unei cunoştinţe, Alin Kassai, care a primit cadou un ceas furat tot din casa orădencei, pentru serviciul făcut.

Cioban, eliberat

"În total, prejudiciul provocat doar în acest caz se ridică la 7.000 de euro. Hoţii au vândut bijuteriile, iar maşina a fost găsită abandonată, câteva săptămâni mai târziu", a declarat prim-procurorul Gavra.

Arestaţi în timpul cercetărilor, Ştefănică, Benea şi Cioban au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, măsura fiind revocată, luni, de Tribunalul Bihor, în cazul lui Marius Junc Cioban, pe considerentul că arestarea acestuia s-a făcut fără respectarea procedurilor legale.

"Clientul meu a avut în prima fază interdicţia de a nu părăsi localitatea, măsură schimbată ulterior în arestare preventivă la cererea Parchetului. Însă instanţa nu a judecat solicitarea în şedinţă publică de judecată, aşa cum prevede procedura penală, ci în cameră de consiliu, viciu care atrage nulitatea absolută a actului juridic", a declarat Răzvan Doseanu, avocatul lui Cioban.