Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a anunţat vineri că Spitalul Municipal din Oradea va fi din nou unitate exclusiv anti-Covid şi că l-a re-numit pe managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, coordonator al spitalelor din judeţ, la fel ca la începutul pandemiei. Acesta s-a declarat îngrijorat de numărul crescut al îmbolnăvirilor, inclusiv în rândul cadrelor medicale la întoarcerea din concedii, şi a anunțat că ia în calcul să le ceară renunţarea la concedii.

Reuniune de urgenţă

Într-o declaraţie video filmată în biroul său şi difuzată apoi pe pagina de Facebook a instituţiei, prefectul Dumitru Ţiplea a făcut cunoscut că în urma unei reuniuni a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă la care au participat managerii spitalelor Municipal şi Judeţean din Oradea, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, s-a decis, aşa cum BIHOREANUL anunţase în cursul dimineţii, ca Spitalul Municipal să redevină unitate exclusiv anti-Covid, la fel ca la începutul pandemiei, din cauza numărului mare de îmbolnăviri, aproximativ 150, înregistrate în ultima săptămână.

De asemenea, Ţiplea a spus că, la fel cum procedase şi în luna martie, a decis să-i încredinţeze din nou coordonarea spitalelor din judeţ doctorului Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean „pentru următoarea perioadă, până reuşim să stabilizăm situaţia”.

„Fiecare cadru medical şi fiecare pat de spital va fi important”

La rându-i, dr. Carp a spus că „fiecare cadru medical şi fiecare pat de spital va fi important în viitorul apropiat” şi a explicat că „o serie de secţii ale Spitalului Municipal vor fi detaşate la Spitalul Militar”, care va fi unitate-suport, în timp ce la Judeţean vor fi internate urgenţele şi cazurile de Chirurgie oncologică.

Carp a spus că „suntem îngrijoraţi de sănătatea pacienţilor, dar şi a cadrelor medicale”, pentru că, fără acestea, spitalele nu pot funcţiona, şi a amintit că după „relaxare” numeroşi angajaţi ai spitalelor au revenit contaminaţi din concedii, „şi de aceea ne gândim şi la posibilitatea să le cerem să renunţe la concedii”.

El a dat asigurări că obiectivul autorităţilor este ca spitalele să obţină în lupta anti-Covid aceleaşi rezultate ca în perioada martie, aprilie şi mai, când pandemia era ţinută sub control şi în judeţul Bihor.

Vezi mai jos declarațiile complete ale celor doi!