Dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din Bihor cu subordonare locală pe perioada stării de urgenţă, a oferit BIHOREANULUI precizări după ce Grupul de Comunicare Strategică a informat duminică despre existenţa a două cadre medicale din Bihor care ar fi infectate cu Covid-19. Potrivit acestuia, este vorba despre un singur caz, al unei infirmiere de la Spitalul de Recuperare din Băile Felix, dar a cărei contaminare nu are nicio legătură cu activitatea spitalicească, mai ales că această unitate a fost închisă, iar depistarea angajatei a avut loc după închiderea unităţii.

Spital închis, infectată afară

„În prezent, există o singură persoană infectată angajată în sistemul sanitar din Bihor, la Spitalul de Recuperare din Felix. Acest spital este subordonat Ministerului Sănătăţii şi nu face parte din cele implicate în combaterea pandemiei. A fost închis pe 25 martie, doar secţia exterioară din Băile 1 Mai a rămas deschisă, fiind transformată în centru de carantină”, a explicat dr. Carp.

Potrivit acestuia, pe data de 5 aprilie a fost depistată Covid pozitivă o infirmieră al cărei soţ se întorsese din străinătate.  

Pe de altă parte, o asistentă din acelaşi spital ar fi avut simptome similare cu cele ale persoanelor infectate cu coronavirus, dar a fost testată, iar rezultatul a fost negativ.

Tot în ce priveşte Spitalul de Recuperare din Felix, mama unui psiholog angajat al acestei unităţi a fost confirmată cu Covid, dar nici acest angajat nu a mai trecut prin spital după data de 25 martie.

Vor fi testaţi

„La această oră nu avem în Bihor niciun medic cu coronavirus, iar angajata Spitalului de Recuperare din Băile Felix nu a activat nicio clipă într-un spital în care să fie persoane suspecte ori confirmate cu coronavirus. Depistarea ei cu Covid nu are nicio legătură cu activitatea spitalicească”, a precizat dr. Gheorghe Carp.

Coordonatorul spitalelor din Bihor a afirmat că „nu este exclus ca pe viitor să avem medici şi asistente infectate”, dar acest lucru va fi anunţat transparent.

„Nu este cazul ca opinia publică să fie panicată din cauza unei informaţii incomplete, care lasă să se înţeleagă, în mod greşit, că două cadre medico-sanitare s-ar fi infectat în timpul activităţii profesionale”, a mai spus dr. Carp.