Un nou conflict în sistemul sanitar din Bihor îl opune pe şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, unui manager de spital, şi anume lui Bradacz Aliz, directoarea Spitalului Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita, care de aproape o săptămână îşi trimite în Oradea, la UPU, cu autosanitarele Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, pacienţii care au nevoie de investigaţii radiologice, după ce ambele aparate proprii s-au defectat şi în condiţiile în care spitalul nu are contracte cu furnizori de servicii radiologice mai apropiaţi geografic.

Risipă şi aglomeraţie

"Oamenii sunt transportaţi cu ambulanţa de la Marghita o oră până la Oradea, apoi încă o oră înapoi la Marghita, din cauza acestei disfuncţionalităţi", a declarat marţi dr. Hadrian Borcea BIHOREANULUI.

Potrivit acestuia, cu o săptămână în urmă, pe 25 mai, conducerea Spitalului Municipal din Marghita a trimis Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor şi, spre ştiinţă, şi UPU-SMURD Bihor, o comunicare cu următorul conţinut: "Având în vedere că aparatul de radiologie din cadrul spitalului s-a defectat, alăturat vă comunicăm că pacienţii care se prezintă la gardă şi vor necesita investigaţii radiologice de urgenţă vor fi trimişi către UPU Oradea până la remedierea defecţiunii".

"În mod normal, spitalul din Marghita, care de ani de zile procedează aşa, trebuia să găsească o soluţie mai eficientă. Putea – în loc să trimită la Oradea pacienţi – să contracteze servicii de radiografie în plan local, pentru că este un privat la Marghita şi este şi la Valea lui Mihai. Se risipesc banii, iar la UPU se creează aglomeraţie, de multe ori pentru urgenţe minore, cum ar fi o fractură de deget. Am avut repetate discuţii cu Spitalul din Marghita, dar se pare că nu vor să rezolve normal aceste disfuncţionalităţi", a spus dr. Borcea.

"Marghita face chestia asta de două - trei ori pe an. Am ajuns ca ambulanţa pentru victime multiple să ne aducă 4-5-6 pacienţi deodată de acolo, pentru că nu-şi rezolvă radiologia. Pentru ei este mult mai ieftin aşa, să ni-i trimită nouă, că noi ne ocupăm gratis", a mai spus şeful UPU-SMURD Bihor.

În plus, pe lângă pacienţii care aveau nevoie de investigaţii radiologice (de obicei cu probleme ortopedice), tot de la Spitalul Municipal din Marghita au fost trimişi la UPU în Oradea şi cei care au avut urgenţe ORL.

"Nu pe toţi"

De cealaltă parte, managerul Spitalului din Marghita, Bradacz Aliz, respinge acuzaţia de prost management, afirmând că trimiterea pacienţilor la 60 de kilometri distanţă, în Oradea, este cauzată de defectarea nu a unui singur aparat radiologic, cum se spune în adresa trimisă către SAJ şi către UPU-SMURD Bihor, ci a ambelor aparate de care dispune unitatea pe care o conduce.

"S-a defectat la amândouă, nu aparatele propriu-zis, ci partea de digitalizare, şi am chemat firma de la Cluj să facă reparaţia. Sper să vină azi. Până atunci, am trimis pacienţii la Oradea, dar nu pe toţi la UPU, ci şi la Spitalul Judeţean, cu care avem contract pentru servicii inclusiv de radiologie", a spus Bradacz, adăugând că "numai cazurile ortopedice au ajuns la UPU", iar altele, "tocmai ca să nu aglomerăm UPU, au fost duse pentru investigaţii contracost la Spitalul Judeţean şi s-au întors la noi".

De asemenea, contrar spuselor dr. Borcea, Bradacz susţine că la Marghita nu există serviciu de radiologie în regim privat decât pentru stomatologie, iar la Valea lui Mihai nu există deloc.

În ce priveşte motivul pentru care Spitalul din Marghita a trimis la UPU şi pacienţii cu urgenţe ORL, managerul susţine că unitatea are doi medici specialişti, dar una dintre doctoriţe a primit o învoire ca să-şi viziteze soţul într-un spital din Torino, Italia, iar cealaltă "a avut un eveniment în familie".

"Nu-i adevărat"

Şeful UPU-SMURD Bihor afirmă că nu doar o parte, ci toţi pacienţii trimişi de la Marghita pentru investigaţii radiologice au ajuns la UPU. "Conducerea SAJ a dat dispoziţie ca toţi să ne fie aduşi nouă, ceea ce s-a şi întâmplat. Într-o zi din acest interval, din 25 mai până acum, ne-au fost aduşi, de pildă, trei pacienţi. Nu este normal ca un pacient cu fractură de oase mici, departe de trunchi, de coloană, să fie plimbat o oră dus, o oră întors, pentru că Spitalul din Marghita nu îşi organizează corect serviciul de radiologie", a spus dr. Borcea.

De asemenea, acesta a adăugat că a verificat pentru câţi dintre pacienţii trimişi de la Marghita vor fi achitate serviciile de radiologie: "Pentru niciunul. Toţi au fost la UPU, gratis, pentru că aşa-i mai comod".

Dr. Borcea spune că proasta organizare a unora dintre spitalele municipale şi orăşeneşti din judeţ determină nu doar creşterea costurilor suportate de sistemul sanitar, ci şi aglomerarea UPU-SMURD: "În prezent, avem 370 de prezentări pe zi, de aproape şase ori mai mult decât în urmă cu zece ani, în condiţiile în care multe cazuri nu ar trebui să ajungă la Urgenţe".

UPDATE

În cursul zilei de miercuri, managerul Spitalului Municipal din Marghita, Bradacz Aliz, a contactat reporterul BIHOREANULUI, pentru a transmite că problema a fost rezolvată. "Ieri seară, o echipă de la firma care asigură reparaţiile a remediat problemele de soft ale ambelor aparate radiologice", a spus Bradacz. Ca urmare, logic, pacienţii care au nevoie de aceste investigaţii nu mai sunt trimişi la Oradea.