Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că "nu poate recomanda" deschiderea restaurantelor, chiar dacă miercuri premierul Ludovic Orban se va întâlni cu reprezentanţii HoReCa pentru a discuta despre posibilitatea redeschiderii localurilor din 1 septembrie.

Potrivit Hotnews.ro, Arafat a spus la B1TV, că posibilitatea ca localurile să se redeschidă, după 5 luni, este analizată de mai mulţi experţi, însă el, ca medic, nu recomandă asta.

"Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. Eventual, ce pot să vă spun e că dacă se deschid, ce pot recomanda medicii sunt regulile foarte stricte şi în ce condiţii se deschid. Dar nu cred că cineva vine să recomande să deschidem restaurantele acum. Nu poate fi o recomandare. Dacă se doreşte deschiderea restaurantelor la un moment dat, putem spune condiţiile în care acest lucru se face, pentru a reduce riscurile. Risc zero nu există. Apoi, rămâne iar la latitudinea populaţiei, că una e să le deschizi şi alta e dacă populaţia va merge acolo şi în ce condiţii va merge acolo, în spaţiile închise vorbim", a afirmat Arafat, potrivit sursei citate.

Guvernul decide miercuri dacă restaurantele vor fi redeschise din 1 septembrie. La ora 15, premierul Ludovic Orban va avea o întâlnire cu reprezentanţii HoReCa, iar ulterior, se va întruni Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care ar putea lua decizia redeschiderii.

Luni seară prim-ministrul a spus la Digi24 că localurile s-ar putea deschide "în anumite condiţii". "Riscăm să afectăm suplimentar hotelurile în cazul în care nu oferim condiţii de servire a mesei", a mai adăugat el.

El a arătat că există o propunere ca activitatea acestora să nu fie încă redeschisă în zonele unde există un nivel de răspândire a virusului peste un anumit număr de cazuri în ultimele 14 zile.

Miercurea trecută, în mai multe oraşe din ţară, zeci de angajaţi ai unor terase şi restaurante au protestat pentru că autorităţile nu au găsit nicio soluţie pentru a salva cea mai afectată industrie. În Oradea reprezentanţii HoReCa nu au protestat.