Săptămâna trecută, marți, un tânăr în vârstă de 26 de ani din satul Poieni, comuna Bunteşti, a ajuns în arestul Poliţiei Bihor. Mădălin Suciu a fost reţinut pentru 24 de ore şi apoi plasat sub control judiciar de către procurorii de la Parchetul Beiuş, sub acuzaţia de viol şi tâlhărie, la care ar putea să se adauge şi cea de hărţuire.

Victima? Chiar fosta sa prietenă, o fată de 24 de ani din Tărcaia, pe care o teroriza de mai bine de un an, de când aflase că are o nouă relaţie.

Fata, căreia BIHOREANUL nu-i dezvăluie numele, l-a reclamat pe Suciu în mai multe rânduri poliţiştilor din comună, ba a încercat să obţină inclusiv un ordin de protecţie împotriva lui, dar n-a fost luată în seamă.

Despărţire cu năbădăi

Calvarul tinerei din Tărcaia a început primăvara trecută, când fostul ei iubit, Mădălin Suciu, de care se despărţise în 2015, după o relaţie de aproape cinci ani, a aflat că se iubeşte cu un alt băiat, Andrei Haidu, consătean cu ea.

"A început s-o urmărească, să deranjeze cu telefoane nocturne, ameninţări şi jigniri. La fel a făcut şi cu mine. Am primit ameninţări de pe conturi false de Facebook. Mi se cerea s-o las în pace pe prietena mea, să n-o mai caut, că va fi rău. În scurt timp, plantele din grădina familiei mele au fost călcate în picioare, cineva ne-a vandalizat sera, roţile maşinii mi-au fost tăiate şi plăcuţa de înmatriculare furată", s-a plâns BIHOREANULUI Andrei, care a doua zi după atacul comis asupra fetei a decis să facă publică teroarea pe care o trăiesc din cauza individului.

Protecţie doar între rude

Suciu îşi urmărea fosta prietenă pe stradă, la lucru, o suna, iar dacă fata nu răspundea îi trimitea mesaje. "Dacă nu răspunzi, sparg geamurile la casa bunicii tale şi de la casa lui maică-ta", o ameninţa pe tânără.

Disperată, astă-toamnă, la începutul lunii septembrie, fata a cerut Judecătoriei Beiuş să emită un ordin de protecţie împotriva individului. "Mă urmăreşte permanent, mă ameninţă, mă deranjează, atât la locuinţa bunicii, cât şi la cea a părinţilor, îmi face fotografii pe stradă. A deschis pe numele meu un cont pe Facebook unde postează fotografii şi comentarii jignitoare, ca să mă denigreze", a scris tânăra în cererea care, însă, i-a fost respinsă.

Motivul? O lege prost făcută. Ordinul de restricţie se emite de o instanţă în baza Legii 217/2003 privind violenţa în familie, care se stipulează drept condiţie de bază "ca actele de violenţă sau de ameninţare să parvină din partea unui membru de familie", după cum au explicat judecătorii din Beiuş. Or, în acest caz, "părţile au avut doar o relaţie de prietenie, nu de convieţuire specifică soţilor", se precizează în soluţia magistraţilor.

Urmarea? După câteva zile, ajunsă în depresie, tânăra a încercat să-şi pună capăt zilelor, înghiţind un pumn de medicamente. "Au internat-o la Urgenţe şi a scăpat, dar încă are probleme la stomac şi ficat", spune Andrei.

Cu propte

Încercând să scape de individ, tânăra a depus împotriva lui trei reclamaţii, în timp ce Andrei a făcut chiar cinci plângeri penale, invocând distrugerile din gospodărie, furtul plăcuţei şi anvelopele tăiate. "Deşi se ştie că el este autorul acestor hărţuieli, ni se spune că nu sunt probe", zice tânărul, punând lipsa de reacţie a poliţiştilor şi pe seama faptului că agresorul se laudă că are "proptele".

Urmarea? Acum două săptămâni, pe 17 februarie, Suciu şi-a urmărit fosta prietenă care mergea la o prietenă, iar într-o zonă mai retrasă din apropierea Crişului Negru a tăbărât pe ea şi a violat-o, la plecare luându-i şi telefonul mobil, ca să nu poată suna după ajutor. Tânăra a reuşit să sune la Poliţie abia după ce a ajuns acasă, iar apoi s-a adresat Serviciului de Medicină Legală şi Parchetului Beiuş, care a deschis o anchetă, aflată deocamdată în stadiu incipient.

În arest

Marţea trecută, Mădălin Suciu a fost reţinut pentru 24 de ore în arestul Poliţiei Bihor, iar o zi mai târziu dus în faţa procurorilor beiuşeni, care l-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, timp în care are interdicţia de a se apropia de victima sa şi de prietenul acesteia, precum şi să îi contacteze în orice fel.

În paralel, actualul şef al Poliţiei judeţene, comisarul şef Adrian Bucur, a trimis inspectorii Corpului de control al Inspectoratului la Postul de Poliţie Tărcaia, pentru a verifica de ce agenţii de aici nu au intervenit la timp ca să-l "răcorească" pe hărţuitor, dar şi stadiul anchetelor în cele opt reclamaţii depuse pe numele acestuia. Târziu, dar mai bine decât niciodată...


PEDEPSITĂ
Hărţuirea, faptă penală

Hărţuirea este considerată infracţiune contra libertăţii persoanei abia din 1 februarie 2014, conform noului Cod Penal, care o defineşte ca fiind "fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere", sancţionând-o cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

Tot hărţuire este şi "efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care prin frecvenţă sau conţinut îi cauzează o temere unei persoane", fapta fiind pedepsită cu închisoare de la 1 lună la 3 luni sau cu amendă. Acţiunea penală, adică ancheta împotriva unui hărţuitor, se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Vechiul Cod penal nu făcea referire decât la un singur fel de hărţuire, cea sexuală.