Cei care stau în zonele vechi ale oraşului, pe dealuri sau în Oncea se plâng pe bună dreptate că străzile lor sunt desfundate, dar taxate de parcă ar fi asfaltate ca-n palmă. La fel, şi prin noile cartiere asfaltul ajunge foarte greu. Mai mult decât atât, atunci când în sfârşit se găsesc bani pentru asfaltare, rezultă nişte drumuri înguste pentru că locuitorii şi-au amplasat coşmeliile fix în drum sau pentru că dezvoltatorii au făcut economie de teren.

Cum s-ar zice, la noi trama stradală devine drama stradală.

Aşa se face că în zonele cu străzi proaspăt asfaltate se poate circula doar cu mare băgare de seamă pentru că drumurile sunt înguste, iar nesimţirea riveranilor generoasă. Maşinile sunt parcate pe trotuare, dar ocupă şi o bună parte din drum. În alte locuri sunt parcate de o parte şi de alta a drumului şi în foarte rare cazuri locatarii îşi bagă maşinile în curți.

Cei care stau la case nu se pot plânge că nu au unde să-şi parcheze maşinile. De altfel, 80% din cei care parchează pe trotuare au locuri în curte, ba chiar şi garaje. Numai că e mai simplu să laşi maşina-n drum decât să deschizi poarta pentru că de automatizări probabil că paizanii n-au auzit încă.

În afară de faptul că se circulă greu pe aceste străzi mai e şi pericolul în caz de incendiu. O maşină de pompieri nu va putea trece în caz de nevoie decât dacă freacă jumătate din ronghiurile lăsate pe uliţă. Poate acesta este şi motivul pentru care, atunci când vine maşina de colectare a gunoiului, parcă strada se mai degajează.

Inexistenta noastră Poliţie Locală îşi demonstrează încă o dată inutilitatea. Dacă gealaţii aceştia chiar ar lucra ar putea să le dea un avertisment riveranilor, precum şi un termen rezonabil de câteva luni în care să-şi amenajeze parcări în curte. După care n-au decât să vină cu chitanţierul, pentru că nesimţirea doar prin atac la buzunare se vindecă.

Mergeţi de curiozitate într-o seară prin zonele pomenite şi veţi vedea maşini parcate în curbă sau în zone cu linie continuă. Iar tu, ca şofer, dacă vrei să nu ţi se ia carnetul, va trebui să stai până parcatul îşi mută automobilul într-o zonă unde să-l poţi depăşi legal. Pentru unii, este dificil saltul calitativ de la nămol la asfalt...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!