S-a pronunţat verdictul în cazul celor 7 tineri din Valea lui Mihai, trimişi în faţa instanţei vara trecută fiindcă au profitat de o adolescentă de 14 ani, supunând-o pe rând la perversiuni sexuale în comitirul evreiesc din oraş.

Judecaţi pentru act sexual cu o minoră, iar unul şi pentru pornografie infantilă, cei 7 "crai" au scăpat uşor, fiind condamnaţi cu blândeţe de Tribunalul Bihor, iar soluţia nu a mai fost atacată, rămânând definitivă. Motivul? Băieţii au fost mulţumiţi, în vreme ce părinţii adolescentei, sătui de presiunile şi denigrările lansate împotriva acesteia de prietenii şi rudele tinerilor, au ales să renunţe...

Orgie în cimitir

Revoltătoarea poveste, prezentată vara trecută şi de BIHOREANUL, imediat după ce a ajuns în faţa instanţei, a avut ca victimă o copilă dintr-un sat din Bihor. Aceasta s-a îndrăgostit de un tânăr de 18 ani din Valea lui Mihai, Kosztin Dezső, care, dându-şi seama că adolescenta e naivă şi labilă sentimental, a convins-o să intre într-o relaţie "deschisă" şi să accepte să întreţină relaţii sexuale şi cu amicii săi. 

În prima fază, pe 21 martie, fata a fost determinată de Kosztin să facă sex cu el şi cu un amic de-al său, Szűcs János, în cimitirul evreiesc, partidele fiind filmate de Kosztin, care apoi a arătat înregistrarea mai multor cunoscuţi, iar pe 6 aprilie a trimis-o şi unei fete prin internet.

Aflând despre gestul golănesc al aşa-zisului iubit, adolescenta a suferit o cădere psihică. S-a întâmplat pe 12 aprilie, când părinţii au găsit-o acasă, cu tăieturi pe ambele antebraţe. Transportată la spital, medicii i-au recomandat tratament de specialitate, pe care, însă, nu l-a urmat. Aşa a ajuns, din nou, în mrejele lui Kosztin care pe 21 aprilie i-a programat o nouă "întâlnire", la care au venit 9 tineri cu vârste între 17 şi 26 de ani, unii ca să participe, alţii doar să privească...

Condamnaţi şi nu prea

Oroarea a ieşit la iveală după câteva zile, când fata i-a destăinuit mamei cele întâmplate, iar aceasta a dus-o imediat la Poliţie. Ancheta a fost preluată de procurorii DIICOT Oradea, care au inculpat 7 persoane: Szűcs János, Ursu Csaba, Békési János, Ökrös Szabolcs, Kovács Róbert, Botyán Attila şi Kosztin Dezső. Acesta a şi fost reţinut, iar apoi arestat preventiv, măsură schimbată ulterior cu cea a arestului la domiciliu. 

Procesul, judecat la secret pentru protejarea victimei minore, s-a terminat în luna februarie a acestui an, când Kosztin, cel care a "organizat" şi filmat orgiile, s-a ales cu  2 ani şi 10 luni de închisoare, Szűcs cu 1 an de închisoare, Ursu cu 1 an şi 20 de zile, iar Békési şi Ökrös au primit câte 10 luni, toate pedepse cu suspendare. Cea mai blândă sancţiune a primit-o Botyán. Minor fiind, a scăpat cu măsura asistării zilnice pe o perioadă de 5 luni.

Kovacs RobertInstanţa a dispus o singură pedeapsă la detenţie, în cazul lui Kovács Róbert (foto), recidivist postcondamnatoriu, trimis după gratii pentru 1 an şi 2 luni.

Au ales să plece

Instanţa a admis doar în parte acţiunea civilă formulată de familia adolescentei, care a cerut daune morale de 200.000 lei, obligându-l pe Kosztin să-i plătească 20.000 lei, iar pe ceilalţi câte 5.000 lei fiecare. În total, 50.000 lei.

Potrivit avocatului Szabó Sándor, care a reprezentat-o pe adolescentă, familia putea solicita şi daune materiale, căci pentru a-şi îngriji copilul mama acesteia şi-a luat întâi concediu medical, iar apoi şi-a dat demisia. "Îşi trimiteau unii altora mesaje, iar apoi i se arătau ei. A fost o presiune permanentă", a explicat avocatul. 

Aceasta e şi motivul pentru care, după pronunţarea soluţiei la Tribunal, familia a ales să nu o atace. "Clienţii mei nu au spus niciodată că fata lor nu are partea ei de vină. Dar nu minora trebuia să gândească, ci inculpaţii, că toţi sunt adulţi. Soluţia nu li se pare corectă, dar au decis că e mai bine, pentru liniştea lor, să o accepte. Au plecat definitiv în Germania, unde tatăl lucrează de câţiva ani", a declarat Szabó.

Caz închis

Ursu CsabaVerdictul a fost acceptat şi de cei 7 tineri, după cum spune avocatul Bogdan Bodea, care l-a reprezentat pe Ursu Csaba (foto). "Dintre cei 7 băieţi, unul singur a negat acuzaţia, toţi ceilalţi au recunoscut, între ei şi clientul meu", a declarat apărătorul, care recunoaşte că, majori fiind, tinerii "sunt vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat".

"Fata a spus că voia să-l impresioneze pe unul dintre tineri, cel de care era îndrăgostită, şi aşa a crezut că e bine să facă. Ei ar fi trebuit să refuze", spune avocatul. Dar n-au făcut-o....